دوشنبه 6 دی 1389-15:44

طرحي که به نفع همگان است

...فلسفه استانی شدن انتخابات مجلس مبتنی بر توجه نمایندگان به امور کلان ملی و استانی و شهرستانی ، پرهیز از امور پوپولیستی و حمایت از مدیران ارشد کشور ،استان و شهرستان برای حل مشکلات اساسی مردم و تقویت عزت نفس و کرامت انسانی نمایندگان است.(يادداشتي از علي ادياني راد،نماينده مردم قائم شهر،سوادکوه و جويبار در مجلس و يکي از طراحان استاني شدن انتخابات مجلس)


يکي از موضوعات جدی و حساس در مجلس شورای اسلامی،بحث استانی کردن انتخابات مجلس است.در نظام انتخاباتی موجود معایب بیشتر از محاسن آن مشهود است.

 برابر قانون اساسی هر نماینده مجلس، نماینده کل ملت ایران است و وظایف اصلی نمایندگان قانون گذاری و نظارت است.

 از آن جایی که اخذ آرا و فضای حاکم بر انتخابات بر اساس قومیت گرایی ، منطقه محوری و تعصبات غالباً صنفی و یا شهری است، مطالبات ملی یا استانی بيشتر به خواسته های فردی کوچک و جزيی از سوی تعداد قابل توجهی از شهروندان تبدیل شده است.

 استمرار این روش به جای توجه به مطالبات جمعی و حل مسائل اصلی و کلیدی کشور ، استان و حوزه انتخابیه تنها منجر به رتق و فتق امور فردی و جزئی گروهی از شهروندان شده است.

 برابر قانون اساسی نهادینه شدن این روش غیر مطلوب ، نمایندگان ملت را از وظایف اصلی دور می کند. برابر اسناد و مدارک رسمی موجود در مجلس و به گواهی کارنامه اکثریت نمایندگان ادوار گذشته، اغلب نمایندگان به جای اهتمام برای قانون گذاری و نظارت، وارد موضوعات غیر مرتبط و یا امور فرعی شدند.

 فلسفه استانی شدن انتخابات مجلس مبتنی بر ارتقای جایگاه مجلس، توجه نمایندگان به امور کلان ملی و استانی و شهرستانی ، پرهیز از امور پوپولیستی ، استفاده از ظرفیت ها و ابزار نظارتی مجلس بر امور کشور و نظارت و حمایت از مدیران ارشد کشور ، استان و شهرستان برای حل مشکلات اساسی مردم و تقویت عزت نفس و کرامت انسانی نمایندگان است.


طرح استانی شدن اولین بار در مجلس پنجم مطرح شد،در مجلس ششم و هفتم به تصویب نمایندگان رسید، اما شورای محترم نگهبان اشکالاتی بر آن وارد کرد.

 طرح جدید اما با استفاده از تجارب مجلس پنجم و ششم و هفتم و رفع مشکلات مورد نظر شورای نگهبان ،تقدیم  مجلس شد.

  
این طرح اينک در کمیسیون شوراها و امور داخل مجلس در حال بررسی است.بنده به عنوان یکی از طراحان و کسی که به طور جدی آن را پیگیری می کنم، اجرای این طرح را به نفع انقلاب اسلامی، کشور، مردم ، نمایندگان و مجلس می دانم.

برابر این طرح حوزه انتخابیه به دو بخش تقسیم می شود: حوزه انتخابیه اصلی که همان محدوده جغرافیایی هر استان است و حوزه انتخابیه فرعی که محدوده جغرافیایی آن حوزه انتخابییه فعلی کشور است.


 هر داوطلب که متولد یک حوزه انتخابیه فرعی و یا سابقه نمایندگی در آن حوزه فرعی را داشته باشد می تواند کاندیدای آن حوزه انتخابیه فرعی شود.

 برابر این طرح سهمیه کرسی نمایندگان هر استان مطابق قانون فعلی است و سهمیه حوزه انتخابیه محفوظ است و هر کاندیدای حوزه انتخابیه فرعی که بتواند بالاترین رای را در استان بیاورد نماینده استان از آن حوزه انتخابیه خواهد بود.


و نکته پاياني اين که فعلاً در استان مازندران که 12 نماینده دارد، سهمیه هر حوزه انتخابیه محفوظ خواهد ماند؛به طور مثال حوزه بابل که دو نماینده از 12 نماینده را دارد در طرح استانی نیز قطعاً دو نماینده از بابل به مجلس راه خواهند یافت.