چهارشنبه 25 خرداد 1390-16:6

کارنامه اي نه چندان درخشان

 امید ما بر آن بود که انتخاب فرماندار بومی سوادکوه و شناخت استعدادها و مشکلات شهرستان زمینه تسریع در حل مشکلات را فراهم آورد که با نگاهی بر کارنامه فرماندار شهرستان سوادکوه(البته تاکنون)نمای روشنی از دست یابی به این هدف مشاهده نمی شود. (يادداشتي از عمران اکبرنژاد،خبرنگار-سوادکوه )


 سوادکوه از جمله شهرستان های وسیع با جمعیت کم است که حدود 10 درصد از مساحت و حدود 2 درصد از جمعیت استان را در اختيار دارد.

مدیریت این شهرستان با سابقه تمدنی زیاد و معتقد به اصول و ارزش های دینی و انقلابی، به تدبیر و آینده نگری و کلان نگری نیاز دارد که علاوه بر مسئولیت متعارف، توسعه نیافتگی بر جای مانده از گذشته، رقابت ناسالم بین شهری، استفاده از توان مندی های و استعدادهای گسترده توسعه شهرستانی را نیز باید تدبیر کند.

 فرماندار شهرستان سوادکوه با قدرت بیان قوی و علاقه مندی به سوادکوه- علی رغم مخالفت هایی که در سطح شهرستان و استان وجود داشت- با معرفی افرادی محترم پس از 109 روز سرپرستی به منصب مقام ارشد اين شهرستان دست یافت.

کارشناسان سیاسی شهرستان سوادکوه، حمایت قاطع طیفی از اصولگرایان شهرستان سوادکوه علی رغم مخالفت گروه های دیگر اصولگرایی و فعالان سیاسی شهرستان را از دلایل مهم انتخاب وی می دانند که این حمایت در سطح کشوری و در بخشی از بدنه مدیریتی استانداری و سطح شهرستان و در عرصه رسانه ای بوده است.

 دلایلی که مورد پسند طیف مورد نظر اصولگرایی و بخش دیگری از مردم برای این انتخاب قرار گرفته است؛ سابقه حضور مداوم در شهرستان، قدرت بیان همراه با نشان دادن دلبستگی به شهرستان و مورد حمایت بودن از سوي برخی از افراد مورد احترام بوده است.

 انتظار می رفت با توجه به نقطه نظرات بیان شده توسط ایشان شاهد توسعه ملموس شهرستان، رفع برخی از موانع مشخص توسعه، شهرستان گرایی، تدبیر و مدیریت در کنار هم قرار دادن نیروها و استعدادهای شهرستانی برای توسعه شهرستان باشیم که در بسیاری از موارد بالا موفق عمل نشده است.

مصوبات سفر هئیت دولت برای سوادکوه و کارنامه فرماندار

 مجموع مصوبات سفر اول و دوم دولت به استان مازندران، 466 مصوبه با اعتبار 110 هزار میلیارد ریال بوده است که سهم شهرستان سوادکوه از آن 23 مصوبه بود.

 برآورد ریالی مصوبات سفر سوم هیئت دولت به مازندران هشت هزار میلیارد تومان است که با توجه به طرح ها و برنامه های شهرستانی اختصاص خواهد یافت.

مصوباتی مانند احیای معادن البرز مرکزی و پروژه کک سازی، گازرسانی به همه شهرستان، احداث سالن ورزشی و سالن های سقف کوتاه ، احداث و یا تجهیز مراکز بهداشتی و درمانی، ایجاد زیرساخت های توریستی و احداث مجموعه های خدماتی و رفاهی، مطالعه و احداث سد های آپن و کسلیان، مناطق نمونه گردشگری، احداث خانه معلم، احداث مجتمع فرهنگی هنری شیرگاه، مطالعه فاضلاب شهری، شهرک دامپروری و ... بخش هایی از مصوبات سفر اول و دوم هئیت دولت برای سوادکوه بوده است که یا به طور نیمه تمام و یا راکد موجود است و نمره فرماندار به عنوان پیگیر کننده انجام این مصوبات نمره قابل قبولی نخواهد یود.

 افتتاح ادارات و نهادهای جدید حضور ادارات و نهادهای دولتی و غیر دولتی علاوه بر تسهیل خدمات دهی به عموم، موجب اختصاص بودجه های مستقل به فعلیت رساندن توان مندی های شهرستان در آن حوزه مي شود که کرسی مستقل استانی برای شهرستان را در پی دارد.

طبق روندي که از دوره دو فرماندار سابق شهرستان آغاز شده بود - که جای قدرداني دارد - اسقرار ادارات و نهادهایی چون صنایع و معادن، بنیاد مسکن، نمایندگی میراث فرهنگی، مسکن و شهرسازی و... بوده ایم و انتظار منطقی آن بود که علاوه بر استمرار حضور ادارات و نهادها شاهد حضور نهادهای مورد احتیاج شهرستان مانند اوقاف، آبیاری و... باشیم ولی با تعجب شاهد خروج ناحیه نفتی شهرستان و تنزل آن به نمایندگی هستیم؛ این در حالی است که سوادکوه به عنوان پایلوت استان مازندران و اولین شهرستان مازندران در این تزل رتبه ناحیه نفتی به نمایندگی و جزء چند ناحیه کشوری به این تنزل رسیده است و این در حالی است که بر طبق نظر هواشناسی استان، میانگین روزهای یخبندان سوادکوه تا 80 روز هم می رسد و کوهستانی بودن و وجود 700 کیلومتر راه روستایی سوادکوه و بهره مندنشدن بخش وسیعی از روستاها و نیز شهرهای پل سفید و الاشت از گاز و با یاد آوری بحران سرما سال 86 این تنزل را غیر منطقی نشان می دهد.

شواهد حاکی از نامه نگاری هایی از طرف فرمانداری حکایت می کند اما به وقوع پیوستن این اتفاق بیانگر نبود پیگیری جدی مسئول ارشد شهرستان و دفاع از حق سوادکوه در استفاده از وجود مدیریت مستقل در حوزه سوخت شهرستان است.

مدیران غیر بومی در ادارت و نهادهای شهرستان در خوشبینانه ترین بر آورد انجام شده بیش از 65 درصد از مدیران و مسئولان ادارات و نهادهای شهرستان سوادکوه غیر بومی هستند و نبود آنان در محل ماموریت به نفع توسعه شهرستان نیست.

 از طرف دیگر تاکید بر انتخاب مدیران بومی و ساکن برای شهرستان در برخی از انتصابات دیده نمی شود که مسئولان استان باید با توجه به اهمیت حضور مدیران توانمند و در دسترس برای شهرستان سوادکوه توجه جدی داشته باشند.

 انتقادات اصولگرایان از فرماندار شهرستان

هر چند اختصاص مسئولیت ها باید با شاخصه شایسته سالاری و توجه به تعهد و تخصص همراه باشد، قانون نانوشته سیاسی وجود دارد که گفتمانی که در دولت حاکم است در نصب و عزل ها نیز نقش اساسی  ایفا می کند و این رویداد در دوره های مختلف سیاسی حاکم بوده است.

 هرچند در انتخاب فرماندار سوادکوه بخشی ار اصولگرایان از این انتخای حمایت کرده اند، بخشی از اصولگرایان با بیان این دلایل که فرد مورد نظر از بدنه گفتمان اصولگرایی نیست، کارنامه قابل قبولی در مسئولیت های قبلی خود ندارد و تودیع فرماندار ارزشی و دارای کارنامه قابل دفاع سابق قابل قبول نیست و... با این انتخاب مخالفت کرده بودند و گزینه هایی را نیز معرفی و حمایت کردند.

 در حال حاضر نیز اقداماتی توسط فرماندار سوادکوه انجام گرفته است که به نظر می رسد"فرماندار سوادکوه اصولگرایان را دوست ندارد".

مخالفت با گزینه معرفی شده معاونت استانداری مازندران و رویارویی با آن که انرژی و توان چانه زنی شهرستان در استان را تحلیل داد و در این گیر و دار شهرستان از حضور نیروی نخبه و کاردان "مدیر سیاسی فرمانداری" در مسئولیت بالاتر محروم شد، مخالفت با انتصاب سرپرست یکی ازبخشداری های شهرستان و  حضور نيافتن در بسیاری از برنامه های این بخش، رایزنی استانی برای برکناری مدیر یکی از ادارات صنعتی شهرستان به دلیل حمایت از یکی از منتقدان و اولویت قرار گرفتن این بحث در مقطعی از زمان، تلاش در پراکندن برخی از چهره های مشخص اصولگرایی از پست های شهرستانی، نیز بخش دیگری از کارنامه فرماندار شهرستان سوادکوه است که تلاش در جهت توسعه سوادکوه در آن جایی ندارد.

 اظهار نظر عجیب یکی از دو نماینده سوادکوه در مجلس

 یکی از دو نماینده سوادکوه در مجلس در مراسم قرق شکنی سوادکوه، فرماندار سوادکوه را فرد موفقی توصیف کرده است که کارهای بر زمین مانده چندین ساله سوادکوه را به انجام رسانده است.

 موارد فوق بخشی از کارنامه ضعیف دهمین فرماندار سوادکوه بوده است که البته انتقال آب گلناب دره به سوادکوه را می توان از موفقیت های وی بر شمرد ولیکن کارهای بر زمین مانده زیادی وجود دارد که علی رغم تسهیل دولت برای اجرایی شدن آن هنوز شاهد راکد بودن آن هستیم و روان شدن فعالیت های مختلف در دولت نهم و دهم در هیچ دوره ای نبوده است که تزریق اعتبارات قابل توجه و اختصاص بودجه های کلان به طرح های کارشنناسی شده و... می توانست موجب توسعه جهشی شهرستان را موجب شود و فرماندار می توانست با استفاده از نفوذ متنفذین سیاسی اصولگرا و غیر اصولگرا و انتخاب مشاوران متعهد و کاردان جستجو در استعدادها و مشکلات شهرستان و بسیج همه امکانات در این مسیر گامهای بلندی را بردارد.

سرکشی به نامه های قدیمی و بیرون آوردن نامه ای به تاریخ اواخر سال 86، مبنی بر اینکه تنها فرماندار و بخشدار می توانند ماشین در اختیار داشته باشند و ماشن معاونت فرمانداری را به پارکینگ فرمانداری هدایت کنند نمی تواند در راستای برداشتن باری از دوش توسعه سوادکوه باشد.

 گستردگی جغرافیایی سوادکوه و پراکندگی جمعیتی آن، لزوم استفاده از همه امکانات و تجهیزات شهرستانی برای سرکشی را می طلبد و در ایامی که مسئول ارشد شهرستان تا یک هفته در مرخصی و یا همایش استانی یا کشوری باشد ایاب و ذهاب جانشین وی چگونه انجام گیرد؟

البته علت اجرایی نشدن این نامه با رایزنی مسئولان سابق با استان در راستای محرومیت شهرستان بوده است.

 بیان این جمله که"انتخاب معاونت فرمانداری بر طبق برخی مصلحت اندیشی ها بوده است" از موافقت نکردن وی با انتصاب معاونت بوده است و البته برخی اقدامات و تصمیمات ایشان چيزي جز فرصت سوزي نيست.

 رویارویی با نیروهای مختلف، بي اعتماد به مسئولان ارشد شهرستان، پرداختن نکردن به اولویت های توسعه شهرستان و دامن زده به نکات کم اهمیت و... توان مديریتی شهرستان را کم کرده است.

 امید ما بر آن بودکه انتخاب فرماندار بومی شهرستان سوادکوه و شناخت استعدادها و مشکلات شهرستان زمینه تسریع در حل مشکلات را فراهم آورد که با نگاهی بر کارنامه فرماندار شهرستان سوادکوه(البته تا کنون)نمای روشنی از دست یابی به این هدف مشاهده نمی شود.

ايميل نويسنده: (akbarnjad.omranakbarnjad.omran@YAHOO.com)