شنبه 3 تير 1391-23:14

کار درست را انجام بده

به بهانه عزل شهردار ساری و انتصاب سریع او به سمتی دیگر؛علی حجازی اگر کارا بود می توانست در شهرداری به فعالیتش ادامه دهد و استیضاح و عزل نمی شد و اگر اشکالاتی در شیوه مدیریت و توانایی اش وجود داشت،دلیلی وجود نداشت به این سرعت در سمت هم رده دیگری به کارگیری شود.


مازندنومه،سردبیر:پس از مدت ها بحث و اختلاف نظر بین اعضای شورای شهر ساری،بالاخره مخالفان شهردار حجازی به توافق رسیده،کنار یکدیگر در یک صف جمع شدند و صبح شنبه او را برکنار کردند.

تا این جای قضیه موضوعی خلاف قانون و عرف صورت نگرفته است؛اعضای شورا از حق قانونی خود استفاده و شهردار را عزل کردند،لیکن آن چه اهمیت دارد انتصاب فوری شهردار،ساعتی بعد از برکناری به یک سمت به نسبت مهم دیگر است،آن هم از سوی بالاترین مقام استان!

طاهایی،شهردار عزل شده را فی الفور به سمت مدیرعامل سازمان همیاری های مازندران گماشت،جایی که پیش تر علی بابایی کارنامی آن جا مشغول فعالیت بود.

امروز روز علی حجازی بود؛او صبح و عصر دوبار تیتر یک بسیاری از رسانه های استان شد.شهردار صبح شنبه برکنار شد،اما تا خبرش تمام و کمال در رسانه ها بازتاب پیدا کند،عصر همین روز سمتی دیگر گرفت و دوباره رسانه ها ناگزیر او را تیتر کردند!

حکم شتابان طاهایی حاوی پیام خاصی بود.استاندار نگذاشت مرکب عزل شهردار خشک شود و او ساعتی بدون پست بماند.

هر چند اقدام طاهایی نیز از منظر قانون انجام گرفت،او پس از انتصاب بابایی به سمت مدیرکلی تعاون،کار و رفاه اجتماعی استان همواره پی گیر و مترصد وضعیت کاری حجازی بود تا اگر احیانا" برکنار شد،از او در این سمت بهره گیری کند.

برخی اعضای شورا که مدت ها وقت صرف کردند تا کفه آرای مخالف حجازی را به نفع خود سنگین تر و همه تخم مرغ ها را در سبد خود جمع کنند،ابراز رضایت و خوشحالی شان از عزل شهردار،دیر زمانی نپایید و با حکم (انگار از پیش نوشته شده)استاندار،خستگی در تن شان ماند!

در واقع بازی برای حجازی برد-برد بود،حال این شورای شهر ساریست که در زمان باقی مانده تا پایان فعالیتش باید در پی شهرداری حداقل با توانمندی ها و قواره(منظور قواره مدیریتی است،نه تیپ و هیکل شخصی که البته یافتن شهرداری به هیکل حجازی بسیار دشوار است!)علی حجازی باشد تا در مظان اتهام افکار عمومی قرار نگیرند.هر چند با توجه به اختلاف نظر اعضا و نبود همگرایی،شورایی ها کاری دشوار را پیش رو خواهند داشت.

از چند منظر می توان به حکم امروز استاندار نگریست:

الف-استاندار،علی حجازی را به عنوان نیرویی کارآمد،توانا و اهل فن قبول دارد و اقدام شورا را احساسی و بدون درایت کافی و بدون برنامه خاصِ پیش برنده قلمداد می کند و عقیده و تمایل داشت او بیکار نماند،به همین دلیل از او در سازمان همیاری ها استفاده کرد.

ب-طاهایی فعلا" گزینه ی مناسبی برای پست خالی سازمان همیاری ها در نظر نداشت و از آن جایی که بین شهرداری و سازمان همیاری ارتباط ارگانیک وجود دارد،ترجیح داد گزینه نخست او همین حجازی باشد.

ج-به مدد رسانه هایی که هر یکشنبه خبرهای شورای شهر ساری را بازتاب می دهند،طاهایی از مواضع بعضا" تند و شدیدا" انتقادی و بی پروای برخی شورایی ها نسبت به خود و سیستم استانداری باخبر است،بنابراین با اقدام امروز خود به اصطلاح عامه "روکم کنی" کرد و آب در خوابگه اهالی شورا ریخت!

د-از آن جایی که برخی شهرداری ها و نیز همین سازمان همیاری،حیاط خلوت دولتی ها-به ويژه فرمانداری ها و استانداری-محسوب می شود،استاندار با اطمینان خاطر از حجازی،او را به این سمت گماشت تا در بر روی همان پاشنه سابق بچرخد و تغییر و تحولات اخیر،به برخی معادله ها و معامله ها آسیب نرساند.

گذشته از آن چه در بالا آمد می خواهم بار دیگر و به بهانه تغییرات امروز، اظهارات مدیرکل بازرسی مازندران را که روز جمعه در خروجی مازندنومه قرار گرفت،یک بار دیگر همین جا مرور کنیم.

حمیدرضا فتحیان معتقد است مديران استان را باید به سمت تفكر استراتژيك و برنامه محور در توسعه پايدار استان سوق داد.

او به درستی کالبدشکافی می کند و بیان می دارد که مازندران استاني توسعه نيافته يا كمتر توسعه يافته است و این گونه استدلال می کند:با همه تلاش‏هاي انجام شده هم‏ افزايي دستگاه‏ها در استان مازندران نسبت به هم کم و سرعت توسعه در مازندران بسيار پايين است.

مدیرکل بازرسی مازندران در اظهارات اخیر خود به دلايل توسعه نیافتگی مازندران نیز اشاره می کند و این عوامل را این گونه برمی شمارد:فقدان برنامه محوري ، نبود تفكراستراتژيك، خود بزرگ‏پنداري برخي از مديران و خويش را محور توسعه و تحول دانستن،نبود ظرفيت شناسي ،ضعف در كاركرد تيمي و ايجاد هم افزايي ،نبود حساسيت بر چگونگي مديريت بر سرمايه هاي طبيعي استان و عرضه آن به ثَمني بسيار قليل به افراد فرصت طلب و سودجو ، ناتواني در اجماع نظر به جهت شناخت مزيت استراتژيك استان و رواج پديده بسيار زشت «آمار درماني».

فتحیان در استخدام واژه ها نهایت دقت را به کار برده و به مهم ترین معضلات استراتژیک استان اشاره کرده است،کافیست یک بار دیگر پاراگراف بالا را مرور کنید.

به باور من اتفاقات روز شنبه و کشمکش شورا با حجازی و عزل او و در ادامه حکم سریع استاندار برای شهردار سابق، بار دیگر برخی ضعف ها را آشکار ساخت؛همان که در بخشی از سخنان مدیر کل بازرسی مازندران نیز آمده است:فقدان برنامه محوري،نبود تفكراستراتژيك،نبود ظرفيت شناسي و نبود حساسيت بر چگونگي مديريت بر سرمايه هاي طبيعي استان.

علی حجازی اگر کارا بود می توانست در شهرداری به فعالیتش ادامه دهد و استیضاح و عزل نمی شد و اگر اشکالاتی در شیوه مدیریت و توانایی اش وجود داشت،دلیلی وجود نداشت به این سرعت در سمت هم رده دیگری به کارگیری شود.

*تیتر یادداشت،عنوان فیلمی است از کارگردان برجسته سینمای جهان- اسپایک لی-محصول 1989 آمریکا