يکشنبه 15 بهمن 1391-9:21

تعرفه پزشکان/بیمار:زیاد است-پزشک:کم است

کلینیک مازندنومه/آقایان زحمت می کشند چند ماه با هم جلسه می گذارند و سپس تفاهم نامه شان را می فرستند به شورای عالی بیمه و این شورای محترم است که میزان ورودی جیب پزشکان را هرساله تعیین می کند!/ویزیت ما زیاد نیست،کم هم هست،بیمه ها به وظایف شان عمل نمی کنند.


مازندنومه،سردبیر:در کنار مشکلات ریز و درشتی که سنجاق شده به کشور ما،یکی اش میزان تعرفه های پزشکی است که البته آن قدر مسایل بزرگ دیگر وجود دارد که این یکی را مردم به هیچ می انگارند،مگر وقتی که به بیماری پرخرجی مبتلا شده باشند.

به باور ما بیماران تعرفه های برخی پزشکان بالاست و به عقیده خود طبیبان دستمزدشان بابت ویزیت و...بسیار پایین است.

اوایل بهمن ماه امسال بود که سرپرست تازه نفس وزارت بهداشت اعلام کرد:" برنامه اول وزارت بهداشت این است که تعرفه‌های خدمات پزشکی را واقعی کنیم و واقعی شدن تعرفه‌های پزشکی در سال آینده یکی از برنامه‌های وزارت بهداشت است."

با این توضیح حسن طریقت منفرد متوجه شدیم که برنامه و اولویت اول وزارت بهداشت کنترل ایدز و انواع سرطان ها و آموزش بهداشت و مسایل پزشکی برای سطوح مختلف جامعه و طرح نصف و نیمه پزشک خانواده و ...این ها نیست،بلکه در وزارت بهداشت هیچ کار مهم تری از همین تعرفه های پزشکی وجود ندارد تا واقعی شود!

جناب سرپرست این را هم گفت که"تعرفه‌های فعلی با تعرفه‌های واقعی فاصله زیادی ندارند اما مشکل نامتعادل بودن این تعرفه‌هاست تا غیر واقعی بودن آن ها،بنابراین اگر بتوانیم تعادل را در تعرفه‌ها به وجود بیاوریم مقداری زیادی از نارسایی‌ها بر طرف می‌شود و خود به خود زیرمیزی‌ها هم حذف می‌شوند."

البته وی در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس که پرسیده بود:" تعادل بین تعرفه‌ها چگونه ایجاد می‌شود"،گفت: "توضیح آن خیلی مفصل است!"

توضیح از این واضح تر و جامع تر من که جایی ندیدم!

*الگوی آمریکایی تعرفه ها!

هر سال تعرفه های پزشکی رشد دارد،آن هم به نسبت بودجه هرسال؛ولی چون جناب رییس جمهوری بودجه سالانه را هر وقت فرصت کردند(بیشتر اوقات شب عید وقتی برای خرید عید خانم-بچه ها به بازار می روند،یک تُکِ پا هم سمت بهارستان می روند و لایحه بودجه کشور را تحویل مجلس می دهند)،این می شود که اعلام تعرفه های پزشکان هم می افتد به تابستان سال بعد!

مثلا" همین امسال 25/4/91 تعرفه به پزشکان ابلاغ شد!به این ترتیب سال جدید مالی طبیبان محترم از تابستان آغاز می شود و سه ماه نخست سال برخی به نرخ سال گذشته ویزیت دریافت می کنند و عده ای نیز خودسرانه می کشند بالا!(مگر پزشک کم تر از بوتیکی و مصالح فروش و جوشکار و بناست؟!)

مبنای تعریف تعرفه های پزشکی در سراسر دنیا و از جمله ایران به قول سرپرست وزارت بهداشت" یک شرکت آمریکایی" و به قول خود پزشکان"کتاب کالیفرنیا"ست که همه کشورها به مستندات آن توجه و از آن الگوبرداری می کنند.

همان طور که در بالا گفتیم چون تعیین تعرفه های پزشکی در ایران از نان شب هم واجب تر است،معمولا" کار گروه مشترکی بین وزارتخانه‌های بهداشت، رفاه و سازمان نظام پزشکی تشکیل می شود.

آقایان زحمت می کشند چند ماه با هم جلسه می گذارند و سپس تفاهم نامه شان را می فرستند به شورای عالی بیمه و این شورای محترم است که میزان ورودی جیب پزشکان را هرساله تعیین می کند!

واقعا" یکی از چالش های وزارت بهداشت، نظام پزشکی، مجلس و شورای عالی بیمه همین تعرفه هاست که جا دارد همین جا از این عزیزان زحمت کش و همیشه در صحنه و گمنامان نظام پزشکی قدردانی کرد!

*چرا این سوژه؟

حالا چرا ما سراغ این سوژه رفتیم؟ ا-از سر بیکاری و 2- کامنت دو مخاطب.

زیر یکی از پست های دکتر رضا شاکري-متخصص طب فیزیکی،رهبيليتيشن(درمان با روش هاي غيرجراحي)و طب سوزنی و تکمیلی-که در کلینیک مازندنومه سلسله مقاله هایی را می نویسد،دو کامنت آمد:

1-کامنت اول:سلام آقای دکتر.آزاده فلاح هستم.همسرم سعید شعبانی به علت کمر درد و پا درد طی 7 جلسه طب سوزنی مراجعه نمودند ولی تاثیری نداشت و دردشون هم بیشتر شد .چند باری نمی خواست بیاد ولی با اصرار و پافشاری های من به امید بهبود اومدن .برای ماه بعدی نوبت دارن ازتون عاجزانه خواهش می کنم کمکش کنید ، اون نمی تونه به کارهای روزمره اش برسه و حتی نمی تونه بشینه .من نمی تونم این همه درد کشیدنش رو تحمل کنم یعنی واقعا راهی نداره؟تو رو به خدا کمکمون کنید.


2- کامنت دوم:سلام اقای دکتر.من مریم،معلول ژنتیکی هستم ازناحیه ارجن دست که باز و بسته نمی شه.آیا روش شما برای این وضعیت جواب میده؟ من حدود 6 سال پیش بامادرم اومدم،شما فرمودین می تونید ولی من از پس هزینه بالا برنمی آم.بدونید اگه موفق بشین چندجوون رو از ناراحتی نجات می دین؟هزینه های شماسرسام اوره. ایمیل من...

همین کامنت ها بهانه ای شد که شنبه شب در منزل دکتر رضاشاکری راجع به این مسایل و تعرفه های پزشکی گفت و گو کنیم که آیا دستمزد پزشکان زیاد است یا نه؟

*مشکل کجاست؟

*قبلا" گفته بودید تعرفه پزشکی بر مبنای ضریبی تعریف می شود.

-درسته،این ضریب به "ضریب کا"معروف است(K)که مقدارش ثابت است و در طول زمان تغییر نمی کند.این ضریب نخستین بار در کالیفرنیا ارایه شد و به "کتاب کالیفرنیا"شهرت دارد.

این ضریب دو گونه است:جراحی و غیرجراحی که طبیعی است ضریب جراحی بیشتر و گران تر است.

*این روش محاسبه که استاندارد جهانی است و ایران هم آن را پذیرفته،الان مشکل کجاست؟

-مشکل این است که برخلاف کشورهای پیشرفته،مقدار عددی این ضریب را ما پزشکان تعیین نمی کنیم و بیمه محاسبه می کند و این می شود که تعرفه ها غیرواقعی است،هم برای ما و هم برای بیمار.

*در واقع حق انتخاب دستمزد و تعرفه با شما نیست.

-همین طوره،البته در زمان دولت خاتمی برای مدتی بر اساس متد جهانی، تعیین تعرفه به پزشکان سپرده شده بود،اما بعد ناعادلانه این حق از ما سلب شد.در دنیا هر پزشکی بر اساس ضریب"کا" دریافتی اش را تعیین می کند.این جا اما نامه ای را بعد از چند ماه که از سال گذشت به دست ما می دهند و می گویند تو این قدر بگیر،دیگری فلان قدر!

*در ابلاغیه امسال چه رقمی برای شما که پزشک متخصص هستید اعلام کردند؟

-برای کار غیرجراحی 3840 تومان،بیهوشی 18400 تومان، جراحی 38000 تومان.

حالا شما توجه کنید که کاری مثلا" 100 "کا" دارد،اگر عدد 100 را ضرب در 3840 تومان کنیم می شود:384000 تومان!

*تازه برای بیماری های بدون جراحی و بیهوشی!

-درسته،طبق کتاب کالیفرنیا مشاوره تلفنی پزشک با بیمار ضریب دارد،اگر پزشک به بیمار بگوید پیش اش راه برود ضریب دارد،بگوید پیراهنت را دربیاور،ضریب خاص خودش را دارد و...می بینید که پزشک هر اقدامی که برای معالجه بیمار انجام می دهد ضریب قیمتی دارد و در تمام دنیا این گونه محاسبه می شود.

حالا این مبلغ اضافی و مابه التفاوت را بیمه باید بپردازد که در ایران اغلب بیمه ها نمی پردازند و این می شود که فشار می افتد روی دوش مردم.به همین دلیل است که بیماران ما معمولا"می گویند ویزیت شما زیاد است.ویزیت ما زیاد نیست،کم هم هست،بیمه ها به وظایف شان عمل نمی کنند.

*این 3840 تومان که برای امسال اعلام کردند،مربوط به  بخش خصوصی است دیگر؟

-بله،در بیمارستان های دولتی این تعرفه حدود 580 تومان است!به همین دلیل است که پزشکان رغبت کم تری دارند در بیمارستان های دولتی کار کنند.البته باید در نظر داشت مطب ها و کلینیک های خصوصی هزینه های ثابت و سیاری دارند که از قِبل همین تعرفه ها جبران می شود.

*شما در دوران دانشجویی دانشجوی ممتازی بودید و بعد از تخصص هم ماه ها به چین و هند و جاهای دیگر رفتید تا طب سوزنی و تکمیلی را آموزش ببینید.آیا از دوستان تان که به خارج از کشور رفته اند خبر دارید که چقدر ویزیت می گیرند؟

-از 5 هم کلاس 1 نفر در کاناداست و 2 نفر هم در آمریکا.اینان هم دوره و هم رشته من هستند.با یکی از آن ها که اخیرا" دیدار داشتم.تعرفه ویزیت آنها 200 دلار و تعرفه درمان آنها به طور متوسط 1200 دلار یعنی به ترتیب ویزیت 700000 تومانی و کار روی هر مریض 5000000 تومانی است و هر جور مالیات بدهند باز هم با وجود رنج دوری از وطن باز هم تفاوت مالی آنها با من و 2 همکار باقی مانده در وطنم فاحش است.

 ضمن اینکه ما در ایران ما که ماندیم تا رنج غربت نکشیم،ولی از تشکر خیلی ها که در خدمت شان هستیم هم محرومیم . چرا ؟ چون آنها قیمت واقعی خدمات پزشکی ما را نمی دانند . اگر خارج باشیم تعریف مان را می کنند و اگر در ایران باشیم دوست ندارند بدانند قیمت کارمان چقدر است . شاید رسم ماست تا یکی را از دست ندهیم خوبی هایش را نمی بینیم و اگر مُرد چقدر دوستش خواهیم داشت!

به قول شما من ممتازتر از این ها بودم و دانش و مرتبه پزشکی ام پایین تر از این دوستانم نیست، حالا اگر این جا بخواهیم نه 1200 دلار،بلکه 100 دلار بگیریم داد همه در می آید!

من همین کاری را اینجا برای بیمارانم انجام می دهم که آن ها در خارج از کشور انجام می دهند و کیفیت کار هیچ تفاوتی ندارد.

این جاست که باید گفت ثروت یک کشور فقط طلا و نفت و خاویار نیست،بلکه نخبه ها هستند که بنا به همین دلایلی که گفتم کشور را ترک می کنند و برای رفاه بیشتر و فرار از بی عدالتی ترجیح می دهند علم شان را برای خارجی ها صرف کنند.

روزی بیماری آمده بود و می گفت:بر اساس چه مجوزی از من 160هزارتومان بابت ویزیت و طب سوزنی و درمان های دیگری که در کلینیک انجام دادیم،دریافت کردی؟برایش محاسبه کردم و گفتم:طبق قانون من باید از تو 497 هزارتومان می گرفتم نه 160 هزارتومان!سرش را پایین انداخت و رفت!

*در آخر توضیح بدهید که چرا بعضی از یبماران می گویند ما درمان نمی شویم؟

-در علم پزشکی ما نمی توانیم صد درصد به بیمار قول بدهیم که بیماری اش را درمان می کنیم.پزشک تمام تلاش اش را می کند تا درصدی از مریضی بهبود یابد،حال ممکن است این درصد 5 یا 10 درصد باشد یا 90 درصد.این موضوع در پزشکی پذیرفته شده است و ما تضمین سلامت 100درصدی نمی دهیم.

از طرفی ما نمی توانیم تمام مسایل پزشکی را به بیمار بگوییم تا حس ناامیدی در او ایجاد نشود.ما موارد خاصی را به بیمار گوشزد می کنیم.

همین می شود که گاهی بیمار یا اطرافیان او تصور می کنند چند جلسه به پزشک مراجعه کرده اند و به ظاهر مداوا نشده اند.

برخی بیماری ها درمان ندارد و ما نمی توانیم به مریض اینها رابگوییم،اما تلاش ما این است که درد را کم کنیم و تا آنجا که دانش پزشکی اجازه می دهد فرد را درمان کنیم.

البته بعضی بیماران قبل از این که به من یا امثال من مراجعه کنند،به جراحی اقدام کرده اند یا نزد "چَک کَش" و "دکتر علفی" و ...رفته اند وخودشان را درب و داغان کرده اند و بعد که معالجه نشدند و نتیجه نگرفتند، می آیند پیش ما!به نظر شما کاری برای این بنده های خدا می شود کرد؟ با این وجود ما سعی می کنیم درد را کم و اگر شد کاملا" رفع کنیم.