يکشنبه 6 بهمن 1392-0:49

متخصصان 4 ساعت از سوادکوه گفتند

همايش تخصصي سوادكوهي‌هاي مقيم تهران برگزار شد

در آستانه برگزاري سومين جشنواره فرهنگي هنري سوادكوهي‌هاي مقيم مركز صورت گرفت:راهكارهاي نخبگان و كارشناسان سوادكوهي براي برون‌رفت از مشكلات منطقه


مازندنومه؛ سرویس اجتماعی، مازیار سوادکوهی: همايش تخصصي سوادكوهي‌هاي مقيم تهران با حضور نزديك به 100نفر از نخبگان و انديشمندان سوادكوهي و اعضاي برگزار كننده سومين جشنواره فرهنگي هنري سوادكوهي‌هاي مقيم مركز روز جمعه 4 بهمن و به مدت 4ساعت در تهران برگزار شد.

 در ابتداي نشست مهمانان براي آشنايي بيشتر، خود را با ذكر نام و محل تولد به حضار معرفي كردند. بخش قابل توجه اين مهماني، حضور كساني بود كه براي اولين بار در اين نوع هم‌نشيني شركت مي‌كردند.

 بعد از معرفي حاضران،‌ دكتر «محبوب قباديان قادي» خلاصه‌اي از عملكرد انجمن سوادكوهي‌هاي مقيم مركز در ارتباط با برگزاري سومين جشنواره را براي حاضران بيان كرد و گفت: هدف اصلي از اين نشست و دعوت از نخبگان سوادكوهي كه مقيم تهران هستند هم‌انديشي و يافتن راه‌كارهاي درست و علمي براي برون‌رفت سوادكوه از مشكلات است.

 وي افزود: سوادكوه و مردم منطقه به ياري و همفكري نخبگان خود نيازمندند و بايسته است همه كساني دل در گرو آب‌وخاك خود دارند، ‌دست به دست هم بدهند تا بتوانند مشكلات و معضلات مبتلابه مردم منطقه خود را رفع كنند .

*کاهش رشد جمعيت سوادكوه

قباديان گفت: شهرستان سوادكوه به دليل نبود كار و امكانات براي اشتغال جوانان با رشد منفي جمعيت روبه‌رو است. به گونه‌اي كه در آخرين سرشماري ملي نسبت جمعيت اين شهرستان با سرشماري سال 85 با كاهش رشد شديدي روبه رو بود. اين در حالي است كه با توجه به بافت جمعيتي انتظار مي‌رفت رشد جمعيت آن بيشتر باشد.

قباديان يكي از مهم‌ترين دليل كاهش سرانه جمعيت را مهاجرت جوانان از اين منطقه دانست و خواستار توجه جدي دولت به اين شهرستان و حل كاهش مشكلات آن شد.

 *برگزاري «شونيشت» سوادكوهي هر 2ماه يك بار

در ادامه نشست، مهندس «غلامرضا دفتري بشلي» از ديگر دست‌اندركاران برگزاري جشنواره سوادكوهي‌ها نيز با تشريح اهداف انجمن سوادكوهي‌ها گفت: يكي از دلايلي كه اين نشست شكل گرفت، اين بود كه مي‌خواستيم ظرفيت‌هاي فكري و انديشگي سوادكوهي‌ها را بيابيم و استعانت از اين ظرفيت‌ها بتوانيم هم انجمن سوادكوهي‌ها را در تهران متشكل كنيم و هم آنكه ترتيبي صورت گيرد تا سوادكوهي‌هاي مقيم تهران علاوه بر برگزاري جشنوار‌ه‌هاي سالانه، بتوانند به عنوان «شونيشت»، ماهي يك بار يا حداكثر هر 2ماه يك بار با هم بنشينند و مشكلات هم را بررسي كنند و در صورتي كه يكي از همشهريان در تهران يا حتي شهرستان سوادكوه مشكلي داشت، مشكلات هم را در صورت امكان بر طرف كنند.

دفتري افزود: وقتي صحبت از جشنواره مي‌شود به دليل علاقه‌اي كه مردم سوادكوه به هم و به منطقه خود دارند به شدت براي برگزاري آن اعلام آمادگي كردند و حتي علاوه بر مازندراني‌هاي سراسر استان كه در تهران سكونت دارند، هم‌زبان‌هاي تبري ما در جنوب سلسله جبال البرز مانند مردم فيروزه، دماوند و حتي اوشان و فشم تهران براي حضور دراين نوع جشنواره‌ها علاقه‌مندي خود را نشان دادند، به همين دليل ما احساس مي‌كنيم كه اين ظرفيت‌ها و همدلي‌ها بايد در يك پيوند ارگانيك به هم متصل شوند و بتوانند نيرويي براي حل مشكل مردم خود در منطقه سوادكوه و كلا مازندران شوند.

*تشكيل تعاوني سوادكوهي

 اين عضو سوادكوهي‌هاي مقيم تهران در عين حال گفت: ما معتقديم كه برخي از مشكلات شهرستان سوادكوه و مردم آن با تشكيل تعاوني‌هاي بزرگ هم مي‌تواند حل شود.

وي تأكيد كرد كه نخبگان مازندراني در اين زمينه راهكارها و ديدگاه‌هاي خود را بيان كنند.

دفتري يادآور شد: براي حفظ تعاوني يا انجمن سوادكوهي‌ بيش از همه چيز بايد به فكر تأمين منابع مالي آن بود و لازم است سوادكوهي‌هاي گرامي كه استطاعت مالي بيشتري دارند و مي‌توانند در انسجام انجمن سوادكوهي‌هاي مقيم تهران يا‌ري‌رسان باشند به اين تشكل كمك كنند.

وي از سوادكوهي‌هاي مقيم تهران خواست كه همت كنند تا انجمن به صورت رسمي تشكيل و مردم سوادكوه در خانه‌اي مشترك در تهران گردهم آيند و در عين حال جشنواره‌ فرهنگي سوادكوهي‌هاي مقيم تهران با كيفيت بهتري انجام شود.

 بعد از صحبت‌هاي دفتري،‌ برخي از مدعوين نقطه‌نظرات خود را بيان كردند.

*ايجاد كارخانه‌ها در سوادكوه

 مهندس «مسعود شاكري»، كارآفرين و توليد كننده، با قدرداني از برگزاركنندگان نشست تخصصي گفت: مشكل بيكاري سوادكوه را مي‌توان با ايجاد كارخانه يا شركت‌هاي بزرگ تا اندازه‌اي كاهش داد.

 وي گفت:فقط با كارآفريني مي‌توان منطقه‌اي را به سوي توسعه هدايت كرد.

سپس دكتر «ايوب پهلوان» ،دندانپزشك، كه براي اولين بار در اين نشست حضور يافته بود، گفت: ابتدا از برگزار كنندگان نشست خصوصا آقايان قباديان و دفتري كه باني آشنايي ما شدند تشكر مي‌كنم. اما در باره ظرفيت‌ها و توانمندي‌هاي سوادكوه بايد به اين نكته توجه كنيم كه اين منطقه سرشار از ظرفيت‌هاي گردشگري است. اگر مسئولان اين ظرفيت‌ها را بشناسند و بسترهاي ايجاد آن را مهيا كنند چه بسا منطقه بتواند به سوي توسعه گام بردارد.

وی افزود: نبايد فراموش كرد كه سوادكوه ظرفيت‌هاي علمي فراواني دارد كه بايد از آن به بهترين شكل بهره برد.

 پهلوان از حاضران و همچنين مسئولان شهرستان سوادكوه خواست كه نبايد بنشينيم و مشكلات فقط مشكلات را بيان كنيم بلكه بايد هر چه زودتر براي حل آن راهي بيايم.

* خبري از كك‌سازي نيست

 در ادامه مهندس «سهراب غضنفري» گفت: امكانات ايجاد كار در سوادكوه فراوان است، اما ضعف مديريت باعث شده است كه نه تنها نتوانيم از ظرفيت‌ها استفاده كنيم،‌ بلكه خودبه‌خود در ايجاد بيكاري نقش داشته‌ايم.

 وي افزود: به عنوان مثال قرار بود كارخانه كك‌سازي در سوادكوه ايجاد شود و هر بار هم نمايندگان و مسئولان شهرستان و بالاخص استان قول تأسيس آن را دادند،‌ اما در عمل چيزي عايد اين منطقه نشد. اين برنامه قرار بود از سال 82 عملي شود،‌اكنون 10 سال از آن موضوع مي‌گذرد و هنوز خبري از كك‌سازي نيست.

غضنفري تأكيد كرد:برخي مشكلات زيست‌محيطي آن را بهانه كردند ولي بنده به هزار و يك دليل مي‌گويم كه كارخانه كك‌سازي سوادكوه در صورت ايجاد هيچ مشكل زيست‌محيطي نخواهد داشت و ما امكانات پيشگيري از تخريب محيط زيست را در اختيار داريم.

 وي گفت: حتي با يك شركت چيني وارد مذاكره شديم و قرار شد كه اين شركت نزديك به 300ميليارد تومان در اين منطقه سرمايه‌گذاري كند كه در صورت اجرا براي چند هزار سوادكوهي به صورت مستقيم و غير مستقيم كار ايجاد مي‌كرد.

غضنفری از سرمايه‌گذاران خواست كه به سوادكوه بيايند زيرا از نظر او بسترهاي سرمايه‌گذاري در اين منطقه زياد است.

*نبود وحدت و يكدلي در سوادكوه

 يكي از ديگر سخنرانان اين نشست «موسي غفاري چراتي»‌ ،استاد دانشگاه، بود كه نبود وحدت و يكدلي را از عوامل مهم توسعه‌نيافتگي شهرستان سوادكوه دانست.

وي گفت: مسئولان شهرستان سوادكوه وقتي براي موضوع‌هاي كوچكي به خود زحمت نمي‌دهند تا كاري صورت بگيرد،‌ چگونه مي‌توانيم انتظار داشته باشيم كه كارهاي بزرگ در اين منطقه به سرعت پيش برود.

غفاری چراتی افزود: سوادكوه پيشاني مازندران از طرف شرق استان است. كساني كه از فيروزكوه وارد مازندران مي‌شوند هيچ تابلويي از منطقه سوادكوه نمي‌بينند. نامي از شهرهاي پل‌سفيد، ‌زيراب،‌ شيرگاه يا آلاشت در ورودي استان نيست. گردشگري كه وارد مازندران مي‌شود، فقط با تابلوي قائمشهر و بعد ساري كه مسافت آنها را ذكر مي‌كند،‌روبه‌رو مي‌شود،‌ بعد هيچ خبري از شهرهاي شهرستان سوادكوه يا خود سوادكوه نيست. اين به نظر كار كوچكي است،‌ اما وقتي از تبليغات صحبت مي‌كنيم، ‌اينها بخشي از تبليغات است.

وی تأكيد كرد: مسئولان شهرستان بايد به سمت همگرايي حركت كنند تا منطقه بتواند به سوي پيشرفت گام بردارد.

 اين استاد دانشگاه گفت: فقر در سوادكوه زياد است، زماني كه اصل تخريب همديگر اهميت يابد و مديران همديگر را تحمل نكنند به همان نسبت نمي‌توان انتظار پيشرفت داشت.

 * بيكاري سوادكوه بالاي 30درصد است

ديگر سخنران اين نشست دكتر « مجید عابدي» ،استاد دانشگاه و رئيس پيشين دانشگاه آزاد سوادكوه، بود كه گفت: زماني موفق مي‌شويم كه روحيه جمعي داشته باشيم. امروز در سوادكوه نرخ بيكاري بالاي 30درصد است و با آسيب‌شناسي اين مشكلات است كه مي‌توان راه‌های درست و بهتری برای خروج از معضلات منطقه پیدا کرد.

 وي افزود: در جهان امروز همه كشورها ازنظر منابع مالي محدوديت دارند. حتي ايالات متحده كه مدعي است اقتصاد اول جهان است با مشكلات مالي دست‌وپنجه نرم مي‌كند. اما آنچه كه محدوديت ندارد خلاقيت است. خلاقيت نامحدود است. ما بايد روي خلاقيت جوانان منطقه و نخبگان خود فكر كنيم و به آنها اميد ببنديم. تا زماني كه اين خلاقيت را نشناسيم و در عين حال آنها را عملي نكنيم،‌ نمي‌توانيم پيشرفت كنيم. وقتي خلاقيت باشد،‌ منابع مالي هم تأمين مي‌شود.

 اين استاد دانشگاه تأكيدكرد: برگزاري اين نوع نشست‌ها دريچه‌اي به سوي گشايش كارهاست و بهتر است از اين دريچه به درستي بهره بگيريم و مشكلات مردم سوادكوه را به حداقل برسانيم.

*ثبت انجمن و ايجاد كارگروه‌هاي علمي

 سپس «عادل جهان‌‌آراي» روزنامه‌نگار در زمينه ظرفيت‌هاي سوادكوه و همچنين اهميت ايجاد انجمن سوادكوهي‌هاي مقيم تهران مطالبي بيان كرد و گفت: اگر ما مي‌خواهيم انجمني موفق و تأثيرگذار داشته باشيم،‌بيش از همه لازم است كه انجمن به صورت علمي و اصولي ايجاد شود، هيأت مديره آن مشخص باشد و بعد در قالب كارگروه‌هايي علمي ظرفيت‌هاي منطقه را بازشناسايي و تعريف كنيم.

وي افزود: تكيه بر موضوع گردشگري براي برون‌رفت شهرستان سوادكوه نمي‌تواند نسخه قابل اعتنا و موثري باشد. شايد بتواند به صورت مسكن و براي تعداد محدودي ايجاد كار كند،‌ اما ظرفيت سوادكوه را نمي‌توان فقط در بحث گردشگري خلاصه كرد. گردشگري زماني مي‌تواند به صورت كارا و اصولي ايجاد درآمد كند كه هم بسترهاي سخت‌افزاري آن موجود

باشد و هم زمينه‌هاي فرهنگي آن. جهان‌آراي گفت: حتي براي ايجاد اين بسترها،‌اگر قرار باشد كه انجمن پيشقدم شود، لازم است از مسئولان منطقه بخواهد كه در اين نشست‌ها حضور يابند و نقطه‌نظرات نخبگان سوادكوه را بشنوند و اجرايي كنند.

وی ادامه داد:تا زماني كه ما نتوانيم اين تشكل را رسميت ببخشيم و به عنوان يك نيروي قوي در منطقه عمل نكنيم،‌ امكان موفقيت ما زياد نيست. ضمن آنكه بايد به ياد داشته باشيم كه حتي جشنواره‌هايي كه برگزار مي‌كنيم،‌ نبايد هدف تشكل و همه ما همان جشنواره باشد، بلكه ما بايد از دل جشنواره آدم‌هايي را بيابيم و توانمندي‌هايي را پيدا كنيم كه هم به بخش مشكلات اجتماعي منطقه نظر داشته باشد و هم آنكه فرهنگ و آيين‌‌ها و مراسم آن را اشاعه دهند.

 *كمك مسئولان به سرمايه‌گذاران

 در ادامه نشست مهندس «عسگري صيادي» يكي از كارآفرينان سوادكوه گفت: وقتي كه مي‌گوييم گردشگري يكي از مولفه‌هاي توسعه سوادكوه است،‌به اين معني است كه ما ظرفيت‌ها را مي‌بينيم و راهكار هم ارائه مي‌دهيم، اما مسئولان شهرستان بايد كساني را كه در حوزه گردشگري در سوادكوه تلاش مي‌كنند،‌ كمك كرده و پشتيبان آنها باشند.


وی افزود:  در همه جاي دنيا رسم است كه دولت‌ها به عنوان حامي، سرمايه‌گذاران را به غير از بحث مالي در ديگر زمينه‌ها ياري مي‌كنند تا سرمايه‌گذار بتواند با طيب خاطري بيشتر و بهتري كار كند.

صیادی افزود: امروز سرمايه‌گذاران زيادي را سراغ داريم كه مايلند در اين منطقه سرمايه‌گذاري كنند، اما منتظر ياري و مساعدت مسئولان هستند.

 *نقش سازمان‌هاي مردم‌نهاد در جامعه

 در ادامه نشست دكتر «رمضان بخشيان کلاریجانی» ،استاد دانشگاه، با اشاره به نقش و اهميت سازمان‌هاي مردم‌نهاد در توسعه و پيشرفت كشورها تأكيد كرد: يكي از دلايل توسعه‌نيافتگي در كشورهاي جهان سوم نبود نهادهاي قوي اجتماعي است، گروه‌هايي كه بتوانند از يك منطقه با قدرت مركزي وارد تعامل بشوند و نيازهاي زندگي مردم منطقه را شناسايي كنند و در عين راه‌كارهاي معقولي را پيشنهاد دهند و دولت را هم به دليل تواني كه در منطقه دارند،‌با خود همسو سازند، امكان پيشرفت منطقه خود را قوت مي‌بخشند.

اين متخصص قلب بيمارستان خاتم‌الانبياي تهران گفت: سازمان‌هاي مردم‌نهاد بايد از حالت پوپوليستي بيرون بيايند و به عنوان يك نهاد غيردولتي قوي عمل كنند، به گونه‌اي كه دولت ملزم شود از تجارب آنها استفاده كند. وقتي دولت ببيند اين نهاد مدني پشتوانه مردمي و علمي قوي‌اي دارد،‌ نمي‌تواند آن را ناديده بگيرد.

وی افزود:  برخي از نهادها در جامعه به دليل نقشي كه دارند نهادينه مي‌شوند و ناديده گرفتن آنها ممكن نيست. مثلا هيچ وقت كسي نمي‌تواند صنف پزشكان را ناديده بگيرد. اين صنف به دليل نوع كاركرد به نهاد تبديل شد. تا به نهاد اجتماعي تبديل نشويم، نمي‌توانيم پيشرفت كنيم.

 بخشیان گفت: بايد به اين نكته توجه كنيم كه آفت برخي سازمان‌ها نداشتن تعامل با ديگران است. نمي‌توان در جهان امروز با ديگران تعامل نداشت. ما به اقتباس و تعامل نياز داريم. يكي از چيزهايي كه نهادهاي اجتماعي را مي‌تواند تأثيرگذار كند اين است كه با بلوغ اجتماعي، سياسي خود به تربيت نخبه‌ها بپردازد. وقتي كه اين اتفاق افتاد مي‌توان به موفقيت اين نهادها بيشتر اميدوار بود.

وی يكي از راه‌هاي برون‌رفت مشكلات اقتصادي سوادكوه را تكيه بر موضوع گردشگري دانست و تأكيد كرد كه گردشگري را در اين منطقه بايد به صورت علمي و با تكيه بر تجارب كشورهاي ديگر ديد.

 *ايجاد خانه‌اي براي سوادكوهي‌ها

در ادامه نشست،‌ دكتر «حميديان» از كارآفرينان كشور و اهل سوادکوه گفت: جمع‌بست اين حرف‌ها به نظرم آن است كه بايد ابتدا صاحب خانه‌اي شويم تا ما را بشناسند.

 وي افزود: قابليت‌هاي سوادكوه در تمام عرصه‌ها فراوان است، اما مهم اين است كه بياييم آنها را پيدا كنيم و سازوكار هر كدام را بشناسيم تا بتوانيم براي منطقه سوادكوه كاري انجام دهيم.

حمیدیان از برگزاركنندگان نشست خواست كه ضمن ادامه اين نوع نشست‌ها،‌ نشست‌هاي تخصصي بيشتري را براي شناخت هر بيشتر سوادكوه در نظر بگيرند.