دوشنبه 23 مرداد 1385-0:0

دانا كبيري: به کار خودم اعتقاد دارم

گفت و گو با دانا کبیری، مسئول موسیقی صداو سيماي مرکز مازندران.


اشاره:

چندي پيش جشنواره هشتم اميري خواني در آمفي تئاتر صدا وسيماي مازندران برگزار شد.محورپرسش و پاسخ ما در همين زمينه است اما سئوال هاي ديگري نيز از دانا پرسيديم.گفتني است "مازندنومه" سال 1381 در نخستين ماه هاي فعاليت خود يك گفت و گوي مفصل و چالشي با كبيري انجام داد كه بازتاب گسترده اي يافت.

__________________

س- هشتمین جشنواره چگونه برگزار شد ؟
ج – به نظر من به دلیل استفاده از گروه های موسیقی و شرکت آنها در جشنواره امسال باعث ارتقا کمی و کیفی جشنواره تعدد شرکت کنندگان و علاقه مندی بیشتر  دست اندرکاران شد.


س- به نظر شما گروه های شرکت کننده چطور بودند؟
ج-گروه های شرکت کننده با هر نوع توانایی به نظر بنده کل بضاعت این نوع موسیقی مازندران را تشکیل می دادند حالا چه خوب چه بد چه عالی چه ضعیف.


س-آیا در اجرای گروه ها نوع آوری مشاهده شد؟
ج-منظور از نوع آوری چیست؟اگر منظورتان استفاده از ابزار آلات موسیقی جدید است و یا قطعات جدیدتر که این مسئله تحت هیچ عنوان امکان پذیر نبود به این دلیل که مقرر شد بود موسیقی ها ی اجرا شده از قطعات فولک قدیمی تشکیل شود؛در ارتباط با اجرا هم که خودتان بهتر از من وابستگی این گروه ها را به همین ساز هایی که می نوازند می دانید.


س-یعنی اگر سالیان سال این جشنواره ادامه یابد همین موسیقی ها و سازبندی ها رو باید شنید ودید؟
ج-جواب به این سوال از صلاحیت من خارج است.من فقط می توانم درباره کارهای خودم اظهار نظر کنم ؛ که چرا از این سازها استفاده می کنم یا نه.


س-باز به سوالی برمی گردیم که همیشه از شما شده؛ آیا فکر نمی کنید که موسیقی مازندران نیاز به یک خانه تکانی دارد؟
ج-اگر هم داشته باشد بنده را از جواب دادن معذور بدارید.


س-پس به طور کلی از شما جوابی را بشنویم؟
ج-به نظر من وجود هر نوع موسیقی در هر منطقه ای می تواند باعث رشد و اعتلای موسیقی آن منطقه شود.حالا این موسیقی با   دوتار اجرا شود یا با یک ارکستر بزرگ در اولین مرحله نفس خود اجرای موسیقی مهم است که متاسفانه مدت ها ست که در مازندران از اجرای هیچ نوع موسیقی خبری نیست باز هم خدا پدر صدا و سیما را بیامرزد که به بهانه این جشنواره از اجرای چند گروه موسیقی استفاده کرد.

مساله بعد کیفیت اجرا و تعالی این گروه های موسیقی است به عقیده من از این گروه ها نمی توان توقع کارهایی غیر از این که ارائه می دهند داشت چون سالیان سال است به این سیاق کار می کنند و به آن عادت کرده اند و به نظر من یک سری طرف دار هم برای خود دارد که جالب است!

در ارتباط با نوع آوری و استفاده از ارکستراسیون در زمینه موسیقی محلی من از کسانی توقع دارم که خود را در این منطقه به عنوان پیشکسوتان یا تحصیل کردگان موسیقی می دانند مسلما" اگر آنها در این رابطه قدمی برندارند از این گروه ها چه توقعی می توان داشت!؟


س-و اما شما ؟
ج-من همان طور که کار کرده ام کار می کنم به کار خودم اعتقاد دارم و معتقدم با یک تنظیم خوب و یک ارکستراسیون درست بهترین قطعات را می توان از دل این موسیقی زیبا و کمی حزن انگیز مازندرانی بیرون کشید.


س-پس باید منتظر کار های جدید باشیم؟
ج-شک نکنید ...حتی جدیدتر!


س-از واحد موسیقی و اداره کل موسیقی چه خبر؟
ج-در ارتباط با واحد موسیقی باید عرض کنم که ما تمام کارهای ارائه شده به این مرکز را بر اساس دستورالعمل ادراه کل جهت بررسی و تایید به تهران ارسال می کنیم در حقیقت در مرکز و د شورای شعر و موسیقی  یک بررسی اولیه خواهد شد.


س-از جشنواره تولیدات مراکز با این که مدتی است از تاریخ  برگزاریش  گذشته ، چه خبر؟
ج-در مجموع جشنواره خوب برگزار شد .


س- و اما داوری ها؟
ج-منظورتان در زمینه موسیقی است؟


س-بله
ج-مسلما" می بایست خوب بوده باشد!


س-می بایست خوب باشد یعنی چه؟
ج-می بایست خوب باشد یعنی این که از بعضي  نظرات داوران عزیز و گران قدر سر در نیاوردم!


س-ممکن است بیشتر توضیح دهید؟
ج-در زمان برگزاری و در جلساتی که با داوران محترم داشتیم مسائلی بیان شد که برای من قابل درک نبود!شاید به دلیل کمی آگاهی بنده؛به عنوان مثال در زمینه  آهنگسازی داوران عزیز می فرمودند که اگر آهنگسازی احساس کرد که آهنگ او از آهنگ کسی که مقام فرضا"  نخست را آورده بسیار زیباتر و با اصول علمی موسیقی آشناتر بود ولی امتیازی را نیاورده تعجب نکند ، به احتمال زیاد در زمینه اصالت امتیاز کامل را کسب نکرده و حالا سوال من این است که این اصالت در موسیقی آن هم در یک جشنواره معتبر چه معنایی دارد؟آن هم زمانی که  در هفت قسمت موسیقی ها بررسی می شود! به طور مثال موسیقی ارکسترال .


خودتان بهتر می دانید که موسیقی ارکسترال چه نوع موسیقی است و وقتی مشخص نشده که این موسیقی ارکسترال محلی باشد یا فارسی سنتی باشد یا می توان از گام های دیگر هم استفاده کرد چگونه می توان از امتیاز کسی کم کرد که فرضا" آهنگش را در دستگاه شور نساخته، اصلا" از فواصل موسیقی ایرانی و ربع پرده استفاده نکرده و قطعه موسیقی خود را بر اساس یکی از گام های  متداول دنیا مثلا" مینور هارمونیک ساخته !و از تمام مسائل موسیقیایی اعم از زیبایی ملودی ،روانی کار،تنظیم خوب و... استفاده کرده.


حالا این فرد امتیاز لازم را کسب نمی کند چون از فواصل موسیقی ایرانی استفاده نکرده بنابراین کارش اصالت ندارد(البته اگر منظور داوران عزیز از اصالت چیز دیگری است بنده سر در نیاوردم)


س-یعنی می فرمایید که این همه مسائل در ارتباط با یک اثر خوب فدای یک کلمه به نام اصالت می شود؟
ج-بنده عرض نکردم ،داوران عزیز فرمودند!


س-آقای کبیری بهتر است از این بحث بگذریم چون چیزي عایدمان  نمی شود!
ج-فقط یک توضیح مختصر ،به نظر من در جشنواره های آتی فرضا" در ارتباط با قسمت موسیقی ارکسترال ؛با کلام و بی کلام  از گام های ایرانی استفاده شده و یا موسیقی لهجه محلی داشته باشد که آهنگسازان در این قسمت تکلیف خود را بدانند.


س-آقای کبیری با تشکر و آخرین سوال، این قضیه انتخاب صد آهنگ ماندگار چیست؟
ج-اگر بنده در سوال بالا انتقادی داشتم به جشنواره مراکز در این ارتباط باید بگویم که این کار می تواند زیباترین کاری باشد که تا به حال اداره کل سرود و موسیقی در ارتباط با قدر نهادن به اساتید ، آهنگسازان برجسته و گرانقدرانی که موی خود را در این رابطه سفید کرده اند .
باید با صراحت گفت که این عمل  کارشجاعانه ای است که مسلما" باعث تعالی بخشیدن به موسیقی وارج نهادن به آثار برجسته و فرهیختگان زمینه موسیقی می شود و من به شخصه از این طرح بسیار خوشحال و از جناب آقای پیریایی  که در حقیقت مبدع این مسئله بوده اند کمال تشکر را داشته و امیدوارم که فقط به این ختم نشود.
س-ما هم متشکریم.