پنجشنبه 7 مرداد 1395-1:36

سرمایه های اجتماعی خود را چه آسان می سوزانیم

طرح کمک پرستاری؛ از سراب تا واقعیت

حدود 700 جوان مازندرانی در طرحی شرکت کردند که بر اساس تبلیغات و وعده ها قرار بود پس از اتمام دوره به عنوان کمک پرستار جذب مراکز درمانی شوند. آن ها نزدیک به چهار میلیون تومان پول هم پرداخت کردند. اینک اما دانشگاه علوم پزشکی دبه درآورده و زیربار جذب این افراد نمی رود. عنوان کمک بهیار به آن ها داده اند و جهاد دانشگاهی مازندران نیز به توجیه دست زده و وعده حل مشکل را در هفته آینده داده است.  گزارش مازندنومه را در این زمینه بخوانید.


مازندنومه؛ سرویس اجتماعی، فاطمه عربی: وزارت بهداشت به منظور تامین نیروی انسانی مهارتی غیر دانشگاهی در گروه پرستاری، با هدف جبران کمبود نیرو، طی تفاهم نامه ای با جهاد دانشگاهی به عنوان مجری، طرحی را در 10 استان کشور از جمله مازندران اجرا کرد.

این تفاهم نامه با توجه به اهمیت ویژه حرفه پرستاری و بهیاری و با توجه به توانمندی ها و ظرفیت جهاد دانشگاهی در حوزه آموزش های تخصصی به امضای دکتر محسن قرنفلی معاون آموزشی، دکتر عباس عباس زاده رییس بورد پرستاری کشور و محمد میرزابیگی معاون پرستاری رسید.

بر اساس مفاد این تفاهم نامه، جهاددانشگاهی متعهد شد طی دوره یک ساله (دو دوره 6 ماهه) اجرای هماهنگ، برنامه تربیت و آموزش نیروهای بهیار (کمک پرستار) را در سراسر کشور و به تعداد 10 هزار نفر برعهده بگیرد. این برنامه شامل تولید محتوا، هماهنگی با بیمارستان ها، ثبت نام، تامین مدرس، اجرای دوره، برگزاری آزمون جامع و اعطای گواهی نامه پایان همراه بود.

این دوره آموزشی شهریور سال گذشته در جهاد دانشگاهی مازندران برگزار شد و ده ها جوان فراگیر برای شرکت در این دوره آموزشی مبلغ سه میلیون و650هزار تومان را در سه قسط با ارایه چک و سفته پرداخت کردند. کلاس‌های تئوری در جهاد دانشگاهی و کلاس‌های عملی توسط وزارت بهداشت برگزار شد.

مشکل از این جا آغاز شد که فراگیران پس از صرف وقت و هزینه های چند میلیون تومانی  و گرفتن مدرک، نه به عنوان کمک پرستار، بلکه به عنوان کمک بهیار که مرتبه شغلی پایین تری است، در مراکز درمانی به کار گرفته شدند. این معترضان مدعی هستند طراحان به نوعی آن ها را فریب داده اند.

* زنگ هایی برای هیچکس!

برای پیگیری این مشکل با رئیس روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مازندران صحبت کردیم و ایشان شماره معاونت درمان و مسئول دفتر پرستاری را در اختیار ما قرار دادند. آزادیان، مسئول دفتر پرستاری بیان داشت که این موضوع را از طریق دکتر روحانی زاده، قائم مقام درمان باید پیگیری کنم، چون خودش اجازه انتشار مطالب را ندارد و اطلاعات کامل در اختیار  دکتر روحانی زاده است.

چندین بار با شماره همراه قائم مقام درمان تماس گرفتیم اما نتوانستیم با او ارتباط برقرار کنیم. سپس به دکتر مردانشاهی، معاون درمان علوم پزشکی تلفن کردم که او عنوان کرد به دلیل نداشتن شناخت کافی و طبق دستور، اجازه گفتگوی تلفنی را ندارد، مگر آنکه قبلا از سوی روابط عمومی و یا مسئول دفترش هماهنگی شده باشد. 

پس از آن که از دانشگاه علوم پزشکی مایوس شدم، به سراغ مسئولان جهاد دانشگاهی مازندران رفتم که بالاخره پس از پیگیری های زیاد، پاسخ رییس جهاد دانشگاهی را هم گرفتم.

آن چه آمد نتیجه دو روز تلاش من در ساعت های اداری سه شنبه و چهارشنبه بود که متاسفانه کسی آن طرف خط متعهد به پاسخگو شفاف و سریع نبود.

* دانشگاه علوم پزشکی تعهدی برای جذب ندارد

در ساعت های پایانی نگارش این گزارش با پیگیری‌های روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی، معاونت درمان توضیحی را برای درج در رسانه در اختیار ما قرار داد.

در پاسخ این معاونت آمده است:

«احتراما" در خصوص فراگیران کمک پرستاری، طبق تفاهم نامه شماره 5/139/د مورخ 94/1/16  بین معاونت پرستاری وزارت متبوعه و جهاد دانشگاهی کشور و همچنین طی شماره نامه 146/د/139 مورخ 94/3/25 و شماره نامه 591/د/139 مورخ 94/8/16 و ... و ارائه دروس اختصاصی نظری و عملی و معرفی مجریان طرح مجاز در سطح کشور و استان مازندران تفاهم نامه ای بین دانشگاه علوم پزشکی و جهاد دانشگاهی و انجمن پرستاری انعقاد گردید که دانشگاه جهت کارآموزی فراگیران کمک پرستاری در بیمارستانهای این دانشگاه به مجریان طرح مساعدت نمایند. برنامه ریزی های لازم جهت کارآموزی در بیمارستان ها انجام شده ولی در خصوص مراکز آموزشی درمانی دانشگاه جلسه ای مورخ 95/5/6 برگزارشد  که مصوبات این جلسه در حال اجرا می باشد.

در این دوره مجریان طرح (جهاد دانشگاهی و انجمن پرستاری) در استان از متقاضیان ثبت نام به عمل آورده و قرارداد فی مابین صورت گرفت و دروس تئوری را به فراگیران آموزش داده و جهت انجام کارآموزی طبق شرح وظیفه 30 بندی وزارت متبوع فراگیران به بیمارستانها معرفی و آموزش می بینند و نهایتا" صحت انجام کارآموزی توسط مربیان به مجریان طرح اعلام و مجریان طرح گواهی لازم جهت پایان دوره فراگیری را صادر می نمایند. دانشگاه در خصوص صدور مدرک و جذب این گروه تعهدی ندارد. ضمنا عنوان کمک بهیاری با همان شرح وظیفه و سرفصل های آموزشی با عنوان کمک پرستاری تعریف شده است»

*جهاد دانشگاهی وعده جذب داد، علوم پزشکی زیرش می زند!

همان طور که در توضیح دانشگاه علوم پزشکی آمد، این دانشگاه تعهدی برای جذب فراگیران ندارد، لیکن فراگیران بر اساس وعده های داده شده و به آرزوی جذب، در این دوره های گران قیمت شرکت کردند.

جهاد دانشگاهی مازندران در اطلاعیه خود ضمن درخواست از متقاضیان برای ثبت نام از طریق سایت این نهاد، نوشته بود: «اجرای این دوره آموزشی در سراسر کشور به طور یکنواخت یک ساله و در قالب دو نیم ساله و مطابق با نیاز کشور در طرح تحول نظام سلامت برای 10 هزار نفر از افراد دارای گواهینامه فوق و واجد شرایط احراز شغل کمک پرستاری مجوز استخدام صادر می شود.

در این اطلاعیه هم چنین نوشته شده بود: «با توجه به نیاز کشور به نیروی کمک پرستار و به منظور پوشش دادن بخشی از شرح وظایف پرستاران که توسط کمک پرستاران قابل انجام می باشد، معاونت پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دوره ای یک ساله را برای آموزش کمک پرستاران طراحی، تنظیم و تصویب کرده و علاقه مندان می توانند با شرکت در این دوره یکساله و دریافت گواهی کاربردی از شورای برنامه ریزی وزارت بهداشت، در بیمارستان ها و درمانگاه های دانشگاه های علوم پزشکی کشور مشغول به کار شوند.»

در سال ۸۸ با حذف دوره های بهیاری سه ساله مسولان پرستاری وزارت بهداشت تصمیم گرفتند اين طرح را با اسم کمک پرستاری جايگزين کمک بهیاری كرده و نام را تغییر دهند. این دوره جهت تکمیل کادر درمان بیمارستانها و در راستاي طرح تحول نظام سلامت، به دستور معاونت پرستاری وزارت بهداشت کلید خورد. در حال حاضر كه تعداد قابل توجهي از جوانان به اميد ورود به بازار كار و اشتغال در اين كلاس‌ها ثبت نام و گواهی نامه دریافت کرده اند، با شبهات و مشکلاتی مواجه شده اند؛ از جمله این که استخدام این فراگیران مجهول است و ممکن است مانند ۴۰هزار کمک بهیار آموزش دیده که جذب نشده اند، بیکار بمانند.

* طرح فراگیری یا ایجاد تجارتخانه؟

پس از طی دوره آموزشی زمانی‌که فراگیران برای کارورزی به بیمارستان مراجعه کردند متوجه شدند که دوره آموزشی که فراگرفتند با دوره کارورزی مطابقت ندارد. آنها در دوره های کمک پرستاری  شرکت کردند اما در بیمارستان لباس کمک بهورز پوشیدند و به عنوان کمک بهورز مشغول به کارورزی شدند.

این عده از فراگیران به اقدام مراکز درمانی اعتراض کردند و شکایت خود را به جهاد دانشگاهی و مسئول آموزش پرستاری دانشگاه علوم پزشکی رساندند.

یکی از این فراگیران به مازندنومه گفت: هزینه دوره های کمک بهیاری حدود 500 تا 600 هزار تومان است، اما جهاد دانشگاهی چند برابر این مبلغ را برای دوره آموزشی کمک پرستاری دریافت کرد.

او ادامه داد: مراکز زیر نظر بهزیستی با مبلغی کمتر(حدود 700 هزار تومان) و صرف وقتی کم تر، همین مدرک را در اختیار فراگیران قرار می دهد، در حالی که جهاد دانشگاهی با صرف وقت یک ساله و گرفتن مبلغ چند میلیونی به نوعی تجارتی برای خود فراهم ساخت!

این فراگیر معترض تصریح کرد: جهاد دانشگاهی ابتدا 50 هزارتومان از ما برای ثبت نام گرفت. در ادامه نیز در سه مرحله و هر بار مبلغ یک میلیون و 200 هزار تومان از فراگیران در قالب چک و سفته دریافت کرد.

این جوان فراگیر طرح کمک پرستاری که اهل شهرستان قائم شهر است ادامه داد: طبق دستور معاونت پرستاری لباس آموزش کمک پرستاران کرم رنگ است (همانند کمک بهیاران است) در حالی که رنگ روپوش ما طبق قرار داد اولیه سفید بود، اما بعد تغییر یافت.



*سازمان نظام پرستاری کشور مخالف است

بعد از فراخوان طرح کمک پرستاری یک ساله، سازمان نظام پرستاری کشور با اجرای این طرح مخالفت کرد و رئیس کل نظام پرستاری کشور خواهان توقف این طرح شد. چرا که آنها کمک پرستاران را رقیب خود می‌دانند و معتقدند که تنها به صرف گذراندن دوره آموزشی کوتاه مدت نمی توان دانش پرستاری کسب کرد، ضمن اینکه چنین چارتی در وزارت بهداشت تعریف نشده و این طرح از نظر آنها مجهول و غیر قانونی است.

در جلسه ای مشترک سازمان نظام پرستاری، جهاد دانشگاهی و بسیج جامعه پزشکی، علی محمد آدابی -رئیس کل سازمان نظام پرستاری- خواهان توقف طرح، اصلاح شرح و وظایف و تغییر نام (دوره کمک پرستاری یک ساله) شد.

این مسئول در گفتگویی اظهار کرد که در حال حاضر50هزار نیروی تربیت شده کمک بهیار وجود دارد و اگر وزارت بهداشت به دنبال جبران کمبود نیرو است، می‌تواند از این نیروها استفاده کند. هیچ دلیلی ندارد که چنین دوره آموزشی برگزار کنند و از هر فراگیر 4 میلیون تومان دریافت کنند.

رئیس کل نظام پرستاری ادعا کرده است که عده ای با برگزاری این دوره به دنبال رانت های مالی هستند.

*تا هفته آینده این مشکلات برطرف می‌شود

فراگیران ادعا می کنند که قبل از ثبت نام در این دوره آموزشی به آنها وعده اشتغال دادند، این در حالی است که روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در اطلاعیه ای اعلام کرده است دانشگاه علوم پزشکی مازندران هیچ‌گونه تعهدی نسبت به جذب و استخدام فارغ التحصیلان این دوره نداشته و مسئولیت شرکت در این دوره های آموزشی با فراگیران است.

سید محمد حسینی- رئیس جهاد دانشگاهی مازندران- در گفتگو با ما اظهارکرد: جلساتی با حضور معاون درمان، مدیر درمان، مدیر اموزشی و رئیس حراست دانشگاه علوم پزشکی مازندران برگزار شد، ابهاماتی در سیستم وزارت بهداشت بود که تا هفته آینده این مشکلات برطرف می‌شود.

وی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی تنها مجری برگزاری این دوره آموزشی بود و در ارایه آموزش‌ها کوتاهی نکرده است، گفت: بیمارستان‌های آموزشی به ویژه در ساری فعلا ظرفیت به کار گیری این فراگیران را به عنوان کارورز ندارند، ضمن اینکه این بیمارستان‌ها قراردادی را با دانشگاه آزاد برای کارورزی دانشجویان پرستاری منعقد کرده اند.

حسینی با بیان اینکه در جلسه ای که با مسئولان دانشگاه علوم پزشکی داشتیم عنوان شد که به دلیل شلوغی شیفت صبح، قرار است کارورزان در شیفت عصر و شب مشغول به کار شوند و کارورزان مازاد به بیمارستان‌های غیرآموزشی فرستاده شوند.

وی با اشاره به هزینه های دریافتی از فراگیران دوره کمک آموزشی پرستاری یک ساله، گفت: تمامی وجوه دریافتی ثبت نام شدگان به حساب جهاد دانشگاهی مرکز واریز می‌شود، بخشی از این پول را جهاد دانشگاهی به وزارت بهداشت می‌دهد و بخشی از آن هم به مجریان برگزار کننده در استان‌ها تعلق می‌گیرد که جهاد دانشگاهی استان بخشی از این مبلغ را برای برگزاری دوره های عملی به دانشگاه علوم پزشکی پرداخت کرد.

به گفته حسینی 700 نفر از جوانان مازندرانی در این دوره آموزشی ثبت نام کردند و تا مشخص نشدن وضعیت، فعلا ثبت نام این رشته متوقف شده است.

* سرمایه هایی که می سوزد

دوره ای برگزار شد که در تبلیغات آن وعده اشتغال و جذب داده شد و مبالغ کلان از خانواده ها گرفته شد. مردم به تعهدات مالی شان عمل کردند، اینک که زمان تعهد طرف مقابل و دولت است دبه درآورده اند.پاسخگویی به هدر رفت وقت و هزینه و اعتماد اجتماعی 700 جوان جویای کار مازندرانی با کیست؟.

 بنا بر وعده تازه و حل نشدن مشکل در هفته آینده(بر اساس آن چه در توضیحات رییس جهاد دانشگاهی مازندران گفته شد) این جوان ها برای احقاق حق خود به تجمع اعتراضی هم دست بزنند و بیشتر خبرساز شوند. چه راحت سرمایه های اجتماعی خود را می سوزانیم