چهارشنبه 3 آذر 1395-10:51

هشدار مدیرگروه علوم باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی ساری به باغدارها:

میوه های مرکبات را امروز برداشت کنید/ برف و سرما به درختان نارنگی و پرتقال آسیب نمی رساند

در یادداشت دکترحسین صادقی به مازندنومه می خوانید: سرمای منفی چهار و پنج درجه روزهای اخیر، به درخت نارنگی و پرتقال آسیب نمی زند، ولی احتمال خسارت به ارقام لمون و لاین وجود دارد/ تا امشب که دما به منفی چهار درجه می رسد می توان این محصولات را با خسارت اندکی برداشت کرد/ وقتی دما به منفی 2 درجه رسید، راهکار پیشنهادی آبیاری باغ است، چرا که آب چاه ها گرم است و با این روش های ساده می شود از خسارت اقتصادی جلوگیری کرد. روشن کردن آتش نیز روش دیگری برای جلوگیری از یخ زدگی میوه های مرکبات است.


مازندنومه؛ سرویس اجتماعی، دکترحسین صادقی، مدیرگروه علوم باغبانی و دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری: امسال در مازندران و کشور تغییر اقلیم رخ داده است و  خیلی زود با سرما مواجه شدیم.

کم تر سابقه داشته که اوایل آذرماه با سرمای شدید و برف روبه رو شویم. اما می شد حدس زد این اتفاق می افتد و از هفته ی پیش هواشناسی اعلام کرده بود که دما زیر صفرمی رسد.

این دما باعث خرابی مرکبات می شود.خراب شدن هم به دو شکل است: یا آثار ظاهری را در درخت می بینید یا نه؛ اگر آثار ظاهری دیده می شود، پس محصول غیر قابل استفاده است و باید دور ریخته شود. هم چنین اگر از لحاظ ظاهری خسارت قابل مشاهده نیست و آب میوه تلخ شده باشد، باز هم محصول غیر قابل استفاده است. البته تکنیک هایی در دنیا وجود دارد و می توان از آب مرکبات، تلخی زدایی کرد که متاسفانه ما در ایران از این تکنیک ها بی بهره هستیم.  

سرمای منفی چهار و پنج درجه روهای اخیر، به درخت نارنگی و پرتقال آسیب نمی زند، ولی احتمال خسارت به ارقام(درختان) لمون و لاین وجود دارد. هر چند مدت هاست که باغدارهای مازندرانی می دانند نباید از این ارقام استفاده کنند، چرا که این درختان تحمل دمای زیر صفر درجه را ندارند.

در رقم  پرتقال تامسون که در مازندران کشت می شود، در اثر برف و سرمایی که آمده، خود درخت آسیبی نمی بیند، ولی میوه دچار خسارت می شود. اگر اطلاع رسانی به موقع به باغدارها می شد، راه هایی وجود داشت که از این خسارت جلوگیری شود .



روش های پیشگیری که می توانستیم چند روز پیش انجام دهیم این است که توسط گونی های پلاستیکی، از وزش باد سرد به داخل باغ جلوگیری کنیم.

 وقتی دما به منفی 2 درجه رسید، راهکار پیشنهادی آبیاری باغ است، چرا که آب چاه ها گرم است و با این روش های ساده می شود از خسارت اقتصادی جلوگیری کرد. روشن کردن آتش نیز روش دیگری برای جلوگیری از یخ زدگی میوه های مرکبات است. به ازای هر هکتار در ده نقطه باغ می توان در جهت شمال و شمال غربی آتش روشن کرد.



 اگر یک محاسبه سر انگشتی شود و تخمینی چنانچه سی هزارهکتار از باغات مرکبات استان برداشت نشده باشد و40 هزار تن هم محصول وجود داشته باشد، یک میلیون و 200 هزار تن محصول از بین خواهد رفت.

خاطرنشان می شود اکنون زمان برداشت پرتقال تامسون نیست و نیمه دوم آذر این محصول برداشت می شود. اما با توجه به هشدارهای هواشناسی، باغدار می توانست محصول را قبل از موعد برداشت کند تا خسارت نبیند.

 طبق اطلاع رسانی هواشناسی این دما تا یکی دو روز ماندگار است، اما هنوز دیر نشده است و تا امشب که دما به منفی چهار درجه می رسد می توان این محصولات را با خسارت اندکی برداشت کرد. در غیر این صورت  فردا صبح این میوه ها به طور کامل از بین خواهد رفت.