دوشنبه 21 خرداد 1397-7:51

نشست مدیران حوزه آب برگزار شد؛ آمارهای تکراری، حرف های همیشگی

نشست 3 مدیر حوزه آب در استانداری مازندران با ارائه گزارش عملکرد و مطالب تکراری گذشته برگزار شد و هیچ راه کار و بحث جدیدی در این حوزه مطرح نشد. در این جلسه گفته شد 50 درصد منابع آبی کم شده و درباره انتقال آب به سمنان هنوز وزارتخانه به نتیجه‌گیری نرسیده است. سد فنیسک هم حدود 8 تا 10 میلیون متر مکعب حجم مخزن دارد و در استان بیش از ۱۷۰۰ کیلومتر شبکه فرسوده داریم.


 مازندنومه؛ سرویس اقتصادی، کلثوم فلاحی: نشست مدیران حوزه آب با حضور مدیران عامل آب و فاضلاب روستایی و شهری مازندران و شرکت آب منطقه‌ای مازندران در حالی در استانداری برگزار شد، که سه مدیر مربوط به این بخش تنها به ارائه گزارش عملکرد و هشدارهای تکراری در این زمینه پرداخته و هیچیک به ارائه راهکار و رهیافت کارشناسی در حوزه آب نپرداختند. این جلسه نشان داد مدیران حوزه آب مانند مردم در انتظار نشسته اند تا مگر معجزه ای بحران بی آبی را حل کند. گزارش ما را از این جلسه و آمارها و حرف های تکراری مدیران بخوانید.

*منابع آبی نصف شده است

محمدابراهیم یخکشی -مدیرعامل آب منطقه‌ای مازندران- در این جلسه گفت: اقتصاد و معیشت مازندران، اقتصاد آب پایه است و هم در کشاورزی و هم گردشگری نیازمند آب هستیم.

وی افزود: ۶میلیارد مترمکعب آب در استان داریم که از این میزان، ۱.۵ میلیارد مکعب آب زیرزمینی است و ۳.۴ میلیارد مترمکعب آب را الان استفاده می‌کنیم که معادل ۵۶ درصد آب‌های استان است.

این مسئول ادامه داد: حدود ۸۷ درصد از آب مازندران در حوزه کشاورزی، ۱۱ درصد آشامیدنی و ۲ درصد در صنعت استفاده می‌شود.

وی با بیان این که مازندران استانی است که از نظر توزیع مکانی منابع آب متفاوت است، تصریح کرد: شرق مازندان منطقه کم‌آبی است.

یخکشی با اشاره به این که در آب زیرزمینی بیش از ۸۰ درصد منابع را استفاده می‌کنیم و جایی برای توسعه بهره برداری از آب زیرزمینی نداریم، تاکید کرد: سعی ما در تهیه منابع جایگزین است تا این منبع آب تقویت شود.

وی افزود: در حال حاضر ۹درصد حجم آب به شکل ذخیره تامین می شود  که معادل ۴۰۰ میلیون مترمکعب است.

مدیرعامل آب منطقه‌ای مازندران با بیان این که افق مهار آب‌های سطحی استان ۴۲ درصد و به میزان ۱۸۷۰ میلیون مترمکعب است، گفت:۱۰ سد در دست مطالعه داریم که ۱۰ درصد نیاز آبی را استان را تامین می‌کند

وی ادامه داد: در پایین دست سد شهید رجایی سطحی ۱۵ هزار هکتار شبکه مدرن داریم و افق ما ۲۰۰ هزار هکتار است.

یخکشی با بیان این که ۹۵ درصد منابع آب آشامیدنی از آب زیرزمینی تامین می‌شد، اظهار کرد: طرح جامع آب شرب و صنعت را تهیه کردیم و در استان ۹ مجتمع آب شهری و روستایی ایجاد شد و با این طرح جامع، ردیف‌های بودجه اختصاص یافت.

 وی با یادآوری این که رودخانه‌ها فرصت هستند، تصریح کرد: تراز مجوزهای صادره برای شن و ماسه خیلی کمتر شده و رودخانه در حال احیا است.

 این مسئول اذعان کرد: در شرایط محدودیت آبی هستیم و وزارت نیرو به تنهایی نمی‌تواند این شرایط را مدیریت کند و ادارات و مردم باید کمک کنند.

وی افزود: ۵هزار میلیارد تومان طرح مصوب روی میز برای آب رسانی و سدسازی داریم. ۴۸۹ میلیون یورو هم از فاینانس استفاده می‌کنیم.

مدیرعامل آب منطقه‌ای مازندران گفت:۵۰ درصد منابع آبی کم شده است. پیش بینی می‌کردیم ۲۰ هزار هکتار به بخش کشاورزی نتوانیم آب دهیم اما الان وضعیت بهتر شده و نوبت‌بندی آب در شبکه‌های آب حاکم است.

وی درباره موضوع جنجالی روز مرکز استان اظهار داشت: سد فنیسک حدود 8 تا 10 میلیون متر مکعب حجم مخزن دارد و تاثیر آن بر روی سد شهید رجایی حدود 7 درصد است. سد شهید رجایی 150 میلیون مترمکعب حجم مخزن دارد. در این زمینه با توجه به تقاضاهایی که استان سمنان از جاهای مختلف برای تامین آب داشت از جمله دریا، اعلام کردیم منطقه شرق منطقه کم آبی است و به ویژه اینکه سد شهید رجایی هم در پایین دست شبکه های زیادی دارد و این سد را از اولویت برنامه خارج کنند.

وی ادامه داد: اوایل بهار امسال مککاتباتی داشتیم و اخیرا استانداری هم پیگیری و نگرانی‌ها را منتقل می‌کند تا تصمیم درستی در وزارت نیرو و هیات دولت گرفته شود.

یخکشی افزود: درباره انتقال آب به سمنان هنوز وزارتخانه به نتیجه‌گیری نرسیده، استان متقاضی، مطالعاتی انجام و به وزارتخانه ارائه کرده است.

 * ۴۴ میلیارد تومان به پیمانکاران بدهکار هستیم

ذبیح الله ذاکری -مدیرعامل آب و فاضلاب شهری مازندران- در این جلسه گفت: هفته گذشته به نوعی ۱۰ روز تعطیلی داشتیم. مسئولان استانی و نمایندگان کمک کنند که وقتی خدمات کشوری می‌دهیم اعتبارات هم کشوری باشد. مازندران باید برای جمعیت بیش از ۳ میلیونی برنامه‌ریزی کند.

وی افزود:۱۷ درصد جمعیت غیردائم  به همراه ۶۹۳ هزار و ۸۸۱ مشترک آب داریم.

ذاکری با بیان این که در حوزه فاضلاب هم عقب‌ماندگی تاریخی داریم، تصریح کرد: در این زمینه برخورداری ما ۱۳ درصد و در کشور ۴۶ درصد است.

این مسئول ادامه داد:۲۸۰ میلیون یورو از بانک توسعه اسلامی برای پروژه فاضلاب  قائمشهر، آمل، محمودآباد، رامسر و تنکابن اعتبار گرفتیم، پروژه های نکا، بهشهر و گلوگاه را شروع کردیم. پروژه های نور، ایزدشهر، رویان و فریدونکنار را هم در ردیف جدول بودجه سال ۹۸ آوردیم.

وی تاکید کرد: تصفیه‌خانه در ساری برای جمعیت ۱۰۵ هزار نفر در چند ماه آینده به بهره‌برداری می‌رسد.

ذاکری با بیان ااین که آب های سفره‌های زیرزمینی ما به سمت شوری می‌رود و سال گذشته در گلوگاه آب شیرین‌کن افتتاح کردیم، اظهار کرد: به سمتی می‌رویم که هزینه‌ها در حال چند برابر شدن است، آهن و منگنز آب هرچه به سمت غرب می‌رویم بیشتر است و اینها بار مالی را افزایش می‌دهد.

وی استدلال کرد:آب با کیفیت است و با هزینه به مراتب بیشتر از آنچه که تصور می‌شود، به دست مردم می رسد. مردم مازندران باید بپذیرند مانند دیگر استان‌ها کمبود آب و بارندگی داریم.

این مسئول افزود: سال گذشته ۱۳۵ میلیارد تومان اعتبار داشتیم که ۵۵ درصد اختصاص دادند الان ۴۴ میلیارد تومان به پیمانکاران بدهکار هستیم.

ذاکری گفت: بیش از ۱۷۰۰ کیلومتر شبکه فرسوده داریم. اگر سالی ۱۰۰ کیلومتر بازسازی کنیم 17 سال به طول می‌انجامد. البته سال قبل ۷۵ کیلومتر اصلاح شبکه انجام دادیم. هدررفت آب مازندران در سال ۹۲ بیش از ۳۲ درصد بود الان به ۲۸ درصد رسیده است.

*باور نمی‌کنند در مازندران مشکل آب داریم
 
مجید عبداللهی -مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی- مازندران هم بیان داشت: خیلی از استان‌ها باور نمی‌کنند در مازندران مشکل آب داریم.

وی تاکید کرد: تغییراتی در ۱۵ سال گذشته اتفاق افتاد و این خشکسالی‌ها باعث شد ورود آب کمتر از خروج است، وضعیت بارش تغییر کرده و مانند قبل نیست. بارش برف به باران تبدیل شده و این باران هم مستمر نیست.

این مسئول ادامه داد: سطح آب زیرزمینی کاهش یافته و از ۱۲ لیتر به ۷ لیتر و در برخی چشمه‌ها از ۳ لیتر به ۱.۵ رسیده است. چشمه‌ها ها خشک شدند و یا دبی آب بسیار کاهش یافت.

عبداللهی افزود: چشمه‌ای داریم از ۴۰ لیتر آب بر ثانیه به ۱۰ لیتر رسیده، مردم باید بدانند کمبود آب سراسری است

مدیرعامل آب و فاضلاب روستای تصریح کرد: ۱میلیون و ۳۸۰ هزار نفر، معادل ۴۲ درصد جمعیت در روستاها هستند و اگر‌جمعیت شناور و فصلی را اضافه کنیم به ۵۰ درصد می رسد.

وی یادآور شد: ۶.۷ جمعیت روستایی کشور مربوط به مازندران است، ۲۴۳۳ روستای جمعیت بالای ۲۰ خانوار داریم که ۱۵۹۱ روستا زیرپوشش آب و فاضلاب روستایی است، در مجموع ۱۶۵۰روستا و آبادی را زیرپوشش داریم.

این مسئول ادامه داد: شاخص بهره‌مندی آب در سال ۹۲ به میزان ۶۸ درصد بود که سال ۹۵ به ۷۵ درصد رسید، متوسط بهره مندی کشور هم در سال ۹۲ به میزان ۷۶ درصد بود.

عبداللهی با بیان این که ۵۷۵ حلقه چاه و ۱۴۰۳ دهنه چشمه داریم، گفت: حجم کل مخازن ذخیره۲۱۸ هزار و ۹۰۳ مترمکعب است و ۲۰ هزار کیلومتر خط انتقال و ۴۲۰ ایستگاه پمپاژ داریم و ۳۷۱ مورد زیرپوشش ما است.

وی افزود:۷ آزمایشگاه میکروبی و ۶ آزمایشگاه شیمیایی و یک آزمایشگاه سیار در حوزه آب و فاضلاب روستایی مازندران فعال است.

مدیرعامل آب و فاضلاب روستای با اشاره به این که کیفیت آب خط قرمز ما است، اظهار داشت: ۴۱۷هزار و ۱۸۶ فقره انشعاب نصب شده داریم.

وی بیان کرد: سال ۹۲ به تعداد ۲۵۲ پروژه نیمه تمام داشتیم و ۱۶۰ پروزه را تا سال ۹۵ به بهره برداری رساندیم. الان ۴۳۲ پروژه نیمه تمام داریم ، در ۲ سال گذشته۲۳۱ روستا را از آب آشامیدنی بهره‌مند کردیم.

این مسئول تصریح کرد: قیمت آب هر مترمکعب ۱۵۰۰ تومان برای ما تمام می‌شود و برخی روستا به ۴هزار تومن می‌رسد اما از مردم ۲۰۰ تومان می‌گیریم.

وی درباره مسمومیت در کلاردشت گفت: چیزی را از مردم پنهان نمی‌کنیم و تناقض‌گویی نداریم، شبکه بهداشت اعلام کرد عامل مسمومیت ویروس بود. این ویروس حتی با ۱۰ ppm کلر هم از بین نمی‌رود و معلوم نشد عامل آن چیست. ۲تا ۸دهم ppmاستاندارد است کلر به ۲ppmرساندیم تا جلوی انتقال گرفته شود.

عبداللهی ادامه داد: روستاهایی هم که زیرپوشش ما نبود و برخی روستایی که تحت پوشش ما بود هم برخی ویروس نداشتند و بعضی ویروس داشتند. در نور و ویروس با کلر رفع نمی‌شود.

وی افزود: تصفیه‌خانه خوبی در غرب داریم، سال گذشته ۲ میلیارد تومان برای فیلترهای این تصفیه‌خانه هزینه کردیم.