تعداد بازدید: 10480

توصیه به دیگران 1

دوشنبه 3 مهر 1391-17:4

سردار مشروطه خواه

دو عکس پانوراما از خانه سردار جلیل در ساری+برشی از زندگی و فعالیت های لطفعلی خان سردار جلیل


مازندنومه:عمارت سردار جلیل(سالار مکرم) در مرکز شهر ساری قرار دارد. 25 مهر سال گذشته یادداشتی را مازندنومه انتشار دادیم و طی آن از استاندار مازندران درخواست کردیم که نسبت به احیای این بنا اهتمام داشته باشد.

در بخشی از آن یادداشت آمده بود: «عمارت سردار جلیل به مراتب زیباتر از عمارت کلبادی است و از موقعیت مکانی و سازه ای جذاب تر برخوردار است . مالک آن می گفت سعی کرده عمارت را سرپا نگهدارد .او از بی توجهی مسوولان مرکز استان برای تبدیل عمارت به یک جاذبه تاریخی در شهری-که از فقر هویت بومی رنج می برد- گله مند بود.

او می گفت :« سال هاست که مسوولان وعده می دهند برای احیای عمارت، اما همچنان شاهد ناکامی و محرومیت ساروی ها و گردشگران از دیدن زیبایی های این بنای تاریخی هستیم. عمارت سردار جلیل با وجود تردد روزانه هزاران نفر از جوار آن در انزوا و سکوت به سر می برد . »

آقای استاندار ! احیای خانه تاریخی سردار جلیلی ورود جناب عالی را که همواره پیگیر و علاقه مند به مسائل فرهنگی و تاریخی بوده اید ،طلب می کند .

بازدید شما از این مکان بی نظیر در قلب شهری که هویت تاریخی در آن در حال فراموشی است می تواند توجه مسوولان سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری و شهرداری ساری را بر انگیزد .

احیای خانه سردار جلیل می تواند مرکز استان مازندران را از جاذبه های یک مکان تاریخی بهره مند سازد و یک فرصت گردشگری برای نسل امروز و فردا باشد...»

از آن زمان تا امروز اتفاق خاصی نیفتاده است و این بنا به همان شکل باقی مانده است.دو عکس پانورامای زیر را یکی از مخاطبان ما به نام"میرنژاد" از ساری فرستاده است که مربوط به همین عمارت می شود:

گزیده ای از زندگی و فعالیت های لطفعلی خان سردار جلیل(سالار مکرم):

-لطفلی خان سردار جلیل از بزرگ ترین مالکان مازندران و یکی از ثروتمندان ایران در عصر قاجار بود.آن زمان او به همراه امیرموید سوادکوهی-ریس کل قشون مازندران- و عباسقلی خان لاریجانی که از آمل تا لارجان املاک زیادی داشت،سه قدرت برتر مازندران  محسوب می شدند که هر کدام افراد و نیروهای مسلح داشتند.

یک بار امیرموید در نکا و افراتخت ساری سنگر ساخت و سردار جلیل بر بالای تپه نارنج باغ سنگر گرفت.فوج سوادکوه نیروهای امیر موید و سرکردگان ساری،موسی خان اشرفی،اسماعیل خان سالار افخم دودانگه ای،حسن خان اعتماد نظام مدانلو،قاسم خان عبدالملکی و ایل کلباد نیروهای سردار جلیل را تشکیل می دادند.

دو سپاه آماده نبرد بودند که  ظفرالسلطنه-حاکم گرگان-میانجیگری کرد و صلح برقرار شد.البته امیر موید و سردار جلیل یک بار دیگر و در اواخر سال 1297 شمسی هم رو در روی هم ایستادند که با وساطت ظهیرالملک و تبعید دو طرف دعوا قضیه فیصله یافت.

-سردار جلیل و برادرش حسین خان سرهنگ از طرفداران مشروطه بودند.بعد از فرمان مشروطه دو انجمن در ساری تشکیل شد:انجمن سعادت و انجمن حقیقت.با تاسیس انجمن حقیقت،همزمان اولین مدرسه علوم جدید ساری به نام سالاریه،در باغشاه  توسط مشروطه خواهان راه اندازی شد.(اواخر سال 1324 قمری)هزینه این مدرسه را سردار جلیل تقبل کرد.او هر ماه 50 تومان به این مدرسه که 70 دانش آموز داشت،کمک می کرد.

-مدرسه تایید ساری هم سال 1332 قمری با کمک سردار جلیل و چند نفر دیگر راه اندازی شد.(برگرفته از صفحات مختلف کتاب تاریخ دو هزار ساله ساری،نوشته حسین اسلامی)


  • شنبه 13 خرداد 1402-15:39

    میشه بازدید داشت؟

    • شهلا بهرامزادهپاسخ به این دیدگاه 6 1
      سه شنبه 14 آذر 1396-22:37

      اولین مدرسه واولین بیمارستان در ساری سردار جلیل ساخت و حکومت از سردار خواست پهلوی نامیده شود


      • دوشنبه 10 اسفند 1394-2:11

        سلام. ببخشید پلان این عمارت رو میشه بذارید ؟

        • دوشنبه 28 مهر 1393-19:23

          میشه آدرسشو دقیق بگید ؟؟ من میخوام یه مقاله در مورد الگوی معماری بومی مازندران بدم و میخوام از این بنا به عنوان نمونه استفاده کنم

          • سه شنبه 7 مرداد 1393-4:43

            با سلام اگر می شود درباره کارهای سردار جلیل مطلب بنویسید. مثلا چه کارهای کرده است .

            • پنجشنبه 6 مهر 1391-0:0

              رضا کم آوردی داری پرت میگی.تعجب میکنم کسی که با استاد فرهیخته ای مثل آقای آجدانی آشنایی داره از اخلاق و مرام و سوادش چیزی یاد نگرفته!!اگر مازندنومه مطلب دماوند تو رو میزد حالا بهترین سایت بود؟!!لابد این آقایان برای خودشان دلیل داشتند که نزدند.چه ربطی به این مطلب دارد؟"آدم اینقدر کوته نگر و ظاهربین و وخودخواه من ندیدم.من اگر با مدیر این سایت آشنایی داشتم می گفتم بگیر مطلب دماوند این بچه را کار کن تا قهر نکند و بد و بیراه نثار نکند.

              • چهارشنبه 5 مهر 1391-0:0

                ... جان تو حرف نزن چون...ساروی قائمشهری چه فرقی داره بودجها طرف شماست.هرچه نمیخواهم بگویم کیستم ولی انگار نمی شود اگر شما مقاله آقای اجودانی را می خوانید من و ایشان هر دو رو یک بار با هم دیدار می کنیم.

                • شنبه 1 آذر 1399-2:4

                  چرا برای رسیدن هدفهای خودت اسم کسی رو میگی یا آدرس میدی این کارا کهنه شد...

                • چهارشنبه 5 مهر 1391-0:0

                  رضاخان جان! تو در حد ... حرف بزن چون ...

                  • چهارشنبه 5 مهر 1391-0:0

                    آقای رضا یا هر کس دیگه.من ساروی نیستم.اهل قائمشهرم.نمی دونی انگ نزن برادر.در ضمن همین مازندنومه دو سه ماه پیش مقاله ای را از یک خانم املی زده که اسمش یادم نمی آید.می توانید بروید در آرشیو این سایت ببینید.این مقاله درباره دماوند بوده است.آن خانم هم آملی بوده است.همین دو سه ماه پیش بود نه اونورتر.لابد مقاله تان مثل قضاوت تان عجولانه و ضعیف بوده که چاپ نشده.کمی بیشتر فکر کنید.در ضمن استاد آجدانی آملی نویسنده ثابت مازندنومه هستند که لابد ایشان را می شناسید

                    • چهارشنبه 5 مهر 1391-0:0

                      آقای رضا خان! اگه تو حرف نزنی کسی نمی گه ...! نظر ندی سنگین تری، واقعا یه ذره ... هم چیز خوبی هست...

                      • چهارشنبه 5 مهر 1391-0:0

                        من اسمم رضا نیست نمی خوامم بگم کیم..وگرنا .. همین کوچه بازاری در اندازه ساروی صحبت می کنم.. - آمل بیشتر شبیه؟ حالا ساری بیشتر شبیه..خوب مازنی عزیز شما ساروی هستید..من مقاله خود را درباره دماوند زدم از دماوند بزرگتر هم داریم..حالا زباله شمارا زدند دماوند و عظمت ایران را نزدند.باریکلا!ببخشید یادم رفت ساری تش غده ایران و مازندرانه..!

                        • چهارشنبه 5 مهر 1391-0:0

                          رضا احتمالا مقالت هم مثل كامنتاته و لااقل دو سه مورد بدوبيراه توش هست.

                          • چهارشنبه 5 مهر 1391-0:0

                            آمل بيشتر شبيه ...

                            • چهارشنبه 5 مهر 1391-0:0

                              برادر رضا از امل،حتما مقاله ات بدرد نمیخورد که مازندنومه چاپ نکرد.این همه مفاله و خیبر دره کار میکنه مگه همه فامیلاشونن؟آملیها بجنبند عکس و خبر خوب بفرستند حتما چاپ میکنن.من یکبار مطلبی درباره زباله دادم اینها کار کردند.

                              • چهارشنبه 5 مهر 1391-0:0

                                من مقاله خود را به مازندنومه دادم چون درمورد امل بود یک بار نزدند هم شمال نیوز هم ایشان ولی سایت های دیگر کار کردند.یاوه نبافید مازندران جان.

                                • کدام آدرس !!پاسخ به این دیدگاه 4 0
                                  سه شنبه 4 مهر 1391-0:0

                                  آدرس بنا را فقط "در مرکز ساری " نوشته اید ، کدام کوچه ؟ کدام خیابان ؟ شماره پلاک ؟ از مازندنومه انتظارمان بیشتر است . ضمناً نقل تان از تاریخ اگر کوتاه است ، ناقص و یکسویه نباشد بهتر است .

                                  • یونس کجوری گشنیانیپاسخ به این دیدگاه 5 0
                                    سه شنبه 4 مهر 1391-0:0

                                    مدیریت محترم مازندنومه
                                    درود بر شما
                                    1)کار و هشدار خوبی است.حتماً شنیدید که ایتالیائی ها ساختمانهای ئی را که 100سال دیرینگی داشته باشد هرگز نابود نمی کنند.این ساختمان دیرینگیش از 100بیشتر است ای کاش به جای هُمایش بی دستآورد به این ساختمانها پرداخته می شد.
                                    2) و یک ای کاش دیگر.ای کاش می شد از کسانی که در دو آموزشگاه برساخته شده یا پشتیبانی شده از سردار جلیل آماری گردآوری می شد تا شایستگی و بایستگی کار این راد مرد استوار مازندرانی بیشتر به چشم می آمد.امروز ما می گوئیم امیر موئید مازندرانی در رشته ی رزمآرائی(نظام) در دانشکده ی دارالفنون دانشنامه گرفت یا مصدق نیز.آیا از دو آموزشگاه یادشده کسان بزرگ یا کوچکی برخاسته اند؟

                                    یونس کجوری گشنیانی
                                    از روستای گشنیان لفور-سواد کوه

                                    • مازندرانپاسخ به این دیدگاه 11 0
                                      سه شنبه 4 مهر 1391-0:0

                                      آقا رضا این موضوع چه ربطی به ساری و آمل داره بس کنید این افکار بچه گانه رو متن رو دقیق بخونی متوجه میشی که داره راجع به احیای بناهای فرهنگی استانمون توضیح میده حالا شما چرا بهتون برخورد شما هم اگه دستی به قلم داری که البته فکر نمیکنم! بشین راجع به بناهای فرهنگی شهرتون مطلب بنویس

                                      • دوشنبه 3 مهر 1391-0:0

                                        ساری ساری هی ساری خسته نشدین از بس تبلیغ ساری و کردین اینجا..خوبه یکشهر اشوب یک سردار جلیل داشتین اگه مثل آمل هزارتا بزرگ داشتین دیگه دنیا باید میومد ...


                                        ©2013 APG.ir